Цацаров поиска ново дело за ужасяващата катастрофа на Герджика!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
15:48 / 20.01.2016
7761
Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане в Апелативен съд - Пловдив за възобновяване на наказателното производство, по което с решение на Окръжен съд - Пловдив бяха освободени от наказателна отговорност Христос Боскос и Васил Калев за причиняване, при пътно произшествие, на средна телесна повреда на 15-годишната Катерина Матеева. 

Искането си за възобновяване на делото главният прокурор е мотивирал с допуснати от Окръжен съд - Пловдив съществени нарушения на материалния закон и неправилно приложена разпоредба на чл. 78А от Наказателния кодекс. 

Не са възстановени от подсъдимите причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата в размер на 12 569,11 лева, което е задължителна предпоставка за освобождаване на извършителите от наказателна отговорност.

Пътното произшествие стана на 19 май 2014 г. около 14.00 часа в Пловдив. Тогава гръцкият гражданин Христос Боскос управлявал собствения си лек автомобил, марка "Нисан" по ул."Победа" в посока кръстовището на ул."Победа" и ул."Полк. Сава Муткуров". 

Той се движел с превишена скорост по средната лента за движение на западното платно на ул. "Победа". По същото време Васил Калев управлявал с разрешена скорост лек автомобил, марка "Мерцедес" по ул. "Победа" и също приближавал кръстовището. 

По това време непълнолетната Катерина Матеева, на 15 г. от гр. Пловдив, се намирала на западния тротоар на ул."Победа", след кръстовището и била застанала срещу маркираната пешеходна пътека.

Двата автомобила, управлявани от Боскос и Калев, се движели към кръстовището, като Калев преминал с автомобила си на жълт сигнал със скорост около 46.50 км/ч., а Боскос форсирал двигателя на управлявания от него автомобил, като последният достигнал скорост на движение около 98 км/ч, приближавайки се към кръстовището. 

Поради несъобразената от водачите скорост и нарушаване на правилата за движение по пътищата, в района на кръстовището между автомобилите настъпил удар. От удара лекият автомобил "Нисан" се отклонил надясно, насочил се към тротоара на ул."Победа" и блъснал стоящата на тротоара пешеходка Катерина Матеева, на която били причинени множество наранявания, представляващи средна телесна повреда.

След проведеното разследване от Районна прокуратура - Пловдив Боскос и Калев бяха предадени на съд с обвинение за това, че при условията на независимо съпричиняване, нарушавайки правилата за движение по пътищата, по непредпазливост са причинили средна телесна повреда на Катерина Матеева.

С Присъда от 15.06.2015г. Районен съд - Пловдив е признал двамата подсъдими за виновни и е наложил наказание лишаване от свобода за срок от 2 години на Христос Боскос, условно - с изпитателен срок от 4 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 години. 

Васил Калев бе осъден на лишаване от свобода за срок от 1 година, условно - с изпитателен срок от 3 години и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

С присъдата Районен съд - Пловдив осъди Боскос и Калев да заплатят обезщетение на пострадалата за причинените вреди в размер на 12 596,11 лв.

След жалба на осъдените, с решение от 08.10.2015г. Окръжен съд - Пловдив измени присъдата на първоинстанционния съд и на основание чл.78 А от НК освободи Боскос и Калев от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание глоба в размер на 5 000 лева на Босков и 2 500 лева на Калев. 

С решението си Окръжен съд - Пловдив отмени и осъждането на лицата да заплатят обезщетение на пострадалата. Според Окръжен съд - Пловдив невъзстановяването на имуществените разходи, направени за лечение, не може да бъде условие за отказа да се приложи чл. 78А от НК, тъй като тези вреди са последица, пряко и непосредствено съпътстваща престъплението, но са вън от неговия състав, от неговата квалификация. 

Приел е също, че неприлагайки чл. 78А от Наказателния кодекс (освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба), Районен съд - Пловдив е нарушил правото на защита на подсъдимите.

Този извод главният прокурор счита за грешен и незаконосъобразен.

"Законът не изисква вредите, причинени с деянието, да са част от обективната страна на състава на престъплението, предмет на обвинението. Достатъчно е същите да са пряка и непосредствена последица от деянието. 

В този смисъл са и задължителните указания в Постановление на Пленума на Върховния съд № 7/85г. и Тълкувателно решение на Общото събрание на наказателната колегия № 88/ 82г.", се сочи в искането на главния прокурор.

Предстои произнасяне на Апелативен съд - Пловдив.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (8)

Още по темата (88):
21.05.2018 Момичето от ужасната катастрофа на Герджика: Пазете се, обичайте и
прощавайте!
28.03.2018 Шах с пешката! Полицията вече не издирва Христос Боскос!
28.03.2018 Извънредно: МВР издирва Христос Боскос, прегазил Кари на спирката на
Герджика!
23.06.2017 Момичето, преживяло ужасната катастрофа на Герджика, тръгва по нов път! Успех, Кари!
17.11.2016 Пловдивският апелативен съд резна Цацаров за делото на Кари
24.10.2016 Продължават мъките на блъснатото до моста на Герджика момиче
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).