Александър Секулов с Орфеев венец, Иво Рафаилов със "Златна четка"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:09 / 13.06.2018
4096
Александър Секулов е тазгодишния носител на "Орфеевия венец" за високи постижения в съвременната поезия. Наградата, заедно с парична премия в размер на 5000 лева му бе връчена от председателя на ОбС - Пловдив Савина Петкова.

Художникът Иво Рафаилов получи отличието "Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Наградата, заедно с премия от 2000 лева, бе връчена от заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и Росица Касабова – собственик на винарска изба "Вила Винифера“ – също един от основните спонсори на фестивала.  

Писателят Йордан Велчев получи извънредна награда от 1000 лева, осигурена от меценат, пожелал анонимност, който посетил офиса на ИК "Жанет -45", за да сподели изключителните си впечатления от тритомника на големия писател "Балканският човек". Наградата му беше връчена от Божана Апостолова - създател и съучредител на инициативите "Пловдив чете".

Официалното откриване на 16-то издание на фестивала "Пловдив чете" се състоя снощи на Античния театър в Пловдив. Сред гостите бяха Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, кметът на район Южен Борислав Инчев, директорът на НБ "Иван Вазов" Димитър Минев, както и много пловдивски творци, писатели, поети и приятели на книгата. Водещ на церемонията бе Николай Колев - продуцент и водещ на предаването "Денят започва с култура" по БНТ.

Празникът започна с изпълнения на фолклорен ансамбъл "Иглика" с ръководител Венцислава Еленска. След официалната част, на сцената излезе група "Фондацията" в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Венко Поромански и Славчо Николов, които изпълниха, заедно с публиката, която им припяваше всички популярни и обичани песни на групите, в които свирят поотделно.

Литературният фестивал "Пловдив чете" се провежда традиционно с финансовата подкрепа на Община Пловдив, която тази година е в размер на  38 270 лева. Събитието е част от Културния календар на града за 2018 година, както и в предходните.

При връчването на наградата "Златна четка", заместник-кметът инж. Александър Държиков се обърна към публиката и организаторите с думите:

"Убеден съм, че хората от всички възрасти ще продължават да четат, да се срещат с писатели и поети, да участват в четения. И съм сигурен, че Фестивалът, една от емблемите на пловдивската култура ще го има и занапред, още дълги години, защото този традиционен, типично пловдивски фестивал на книгата се развива с всяко следващо издание, обогатява се, печели нови приятели, съмишленици и почитатели. "Пловдив чете" е и надежда, че българската книга е жива. Тази потребност е вечна, а любовта към словото и книгите е нашата отговорност- заветът, който всеки един от нас трябва да предаде на  поколенията след нас!"

Заместник-кметът благодари на организаторите за неуморните усилия и ежедневен труд, които полагат за да се случи форума. "Този труд често е невидим за околните. Щастлив съм, също така, че всичко това се случва в Пловдив – градът, избран за Европейска столица на културата – 2019", каза още заместник-кметът, като пожела успех на 16-то издание на "Пловдив чете".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).