Активните жени на Пловдив правят града ни по-красив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
07:00 / 10.09.2020
3699
Парк "Розариум" и прилежащите към него райони ще бъдат почистени от доброволци днес, 10 септември. Зад инициативата стоят екипите на две организации с активни дами в екипите си - БГ Бъди активен, координатор на програмата _Място България и Академия Екатерина Каравелова. Събитието е част от кампанията Junk Around на сдружението.

С дългосрочната програма _МЯСТО България, от БГ Бъди активен се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда. След неимоверния успех на платформата за чиста Европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив! през 2019 и тази година екипът на сдружението продължава да въвлича доброволци, граждани, бизнес и администрация в името на каузата.

В това издание те са намерили съмишленици - дамите от Академия Екатерина Каравелова, които са се посветили на овластяването на момичета и жени чрез разработването на различни социални платформи, общностни формати и обучения, чрез които да стават по-уверени в способностите си, да изразяват мнението си, да преследват целите си и да адресират проблемите на техните общности. Включват се в събитието, за да вдъхнат увереност на хората, че те държат промяната в ръцете си.

“Обичаме Пловдив и искаме градът ни да има все по-добра градска среда. През годините БГ Бъди Активен е показвала най-различни иновации в тази насока и когато получихме покана да се включим в  кампанията Junk Around приехме с голяма радост, защото е важно все повече хора да си “изцапат ръцете" и да се включат активно в процесите на социална промяна. Знаете ли, че има доказа директна връзка между замърсяването на околната среда и здравето на жените?  На събитието ще засегнем и тази тема, защото, освен че, като жени сме по-засегнати, вярваме, че имаме и важна роля в намирането на решения на местно, национално и глобално ниво", споделя Марина Кисьова де Хеус от Академията. 

“За мен да си активна жена винаги е означавало да си активен гражданин, използвайки женската си енергия и чар. Социално активните жени не е нужно да са активни по чисто “женски" теми - те могат да имат отношение по много обществени въпроси, използвайки възможността, че са общност и действат заедно, както е в случая с Екатерина Каравелова. А винаги е по-лесно, когато не си сам, а със сходно мислещи хора - там някъде е и ключът за активизиране на хората и промяна на средата, в която живеят - да се събират с заедно с други хора, с които се чувстват добре, да дават примера, които искат да видят от останалите, така че в един момент активните да станат повече от пасивните, положителните примери повече от отрицателните. Това няма как да стане бързо. 

Нека всеки от вас си представи колко бързо сменя нагласите и навиците си той самия… Сега си представете колко време отнема това на обществено ниво. Бавната промяна в голяма група от хора е най-естественото нещо. До преди 15 години беше по-странно да излезеш и да почнеш да чистиш, прекалено малко хора. Сега направо си е модерно"– шегува се Нора Стефанова от сдружение БГ Бъди активен, организатор на събитието. “Все още много български граждани не осъзнават напълно, че носят отговорност за състоянието на средата, в която живеят - това е много “удобен" избор. Не нося отговорност, нямам ангажимент. Само че тогава нямам и право на претенции. Ако искаме да имаме право да критикуваме как изглежда средата около нас, да имаме изисквания за ползване, свободен достъп и подобрението ѝ, трябва да сме активна част от нейното развитие и облагородяване. Иначе сме абдикирали от правата си върху публичните пространства като граждани." 

С цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на междублоковите пространства, събитието е отворено за всички желаещи и ще бъде със забавен и обучителен характер, за да съчетаят полезното с приятното.  Акциите са съпроводени от музика, а най - активните включилите се в тях получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други. Организаторите канят всички желаещи да се включат на 9-ти септември от 18 часа.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки и ще има осигурени дезинфектанти.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).