Академичният фолклорен ансамбъл при Музикалната академия в Пловдив празнува 15-годишен юбилей

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
16:35 / 27.07.2023
1047
Международният фолклорен фестивал в Пловдив тази година се домакинства от "Академичен Фолклорен Ансамбъл“ при АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив, с главен художествен ръководител проф. акад. Милчо Василев, хореограф е доц. д-р Стефан Йорданов. Ансамбълът празнува 15-годишен юбилей, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" доц. д-р Стефан Йорданов. 

"Фестивалът тази година се провежда за 27-ми път под егидата на общината, той е традиционен за града. Представленията са на четири различни сцени, като главната е Античният театър, а пред общината е другата. От тази година за първи път има сцена в парк “Лаута" и за трета година в Пещера, където също се изнасят концерти. Във фестивала участват представителни фолклорни състави от Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Индонезия, Мексико и Полша", разказа Йорданов.

Вчера ансамбълът изнесе концертна програма на Античен театър - самостоятелен концерт, на който бяха представени два различни спектакъла. Единият е премиера “Родопска сватба", а вторият е също премиерен “Пуста младост", на който се представят 7 нови танцови произведения от всички фолклорни области на България. "Спектакълът е направен през последния 1 месец. След това ще го представяме с концерти в страната", каза още Йорданов.

"За разлика от много други ние сме професионален ансамбъл, щатни са изпълнителите. Имаме 12 певици в народния хор, между тях имаме и студенти и преподаватели. Музикантите са по същия начин - повечето са студенти, но има и преподаватели. Само в танцовия състав са предимно студенти, а двама-трима са завършили и са изявили желание да останат в оркестъра.

От септември ще участваме в още няколко фестивала и през ноември още един концерт", разказа доц. д-р Стефан Йорданов.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин за автобус на градския транспорт: Имах чувството че ...
Възрастна жена просълзи пловдивчани
Развръзка с пазара в пловдивския квартал "Столипиново"
Важно за пътуващите с влак от и за Пловдив
Безплатни изследвания днес в Пловдив
Препродажбата на билети продължава


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).