50 картини на Валери Ценов красят Клиниката по съдова хирургия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:27 / 14.12.2020
3272
50 репродукции на продаваните в цял свят оригинални картини на художника Валери Ценов са подредени в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ "Свети Георги“-Пловдив. Идеята на началника на лечебното звено д-р Богомила Чешмеджиева, д.м., за импровизираната постоянна експозиция бе приета с ентусиазъм от пловдивския майстор на четката и преди дни той предостави безвъзмездно своите творби.

Картините са подредени по една във всяка от стаите на клиниката. Те представляват маслена живопис в топли цветове.

"Опитваме се да създадем уют на пациентите си по време на техния престой в клиниката. Това е удовлетворяване на една чисто човешка потребност за усещане на спокойствие и сигурност. Същевременно представлява съществен фактор за тяхното лечение и възстановяване. Идеята се оказа постижима. Приятно е на всички – и на хората, които се лекуват, и на нас, които сме с тях денонощно“, сподели д-р Чешмеджиева.

Тя е запазила на входа на стационара стар стенен телефон, работещ с фонокарта. За апарата художникът Валери Ценов изработил живописно пано в тон с оранжевия му цвят.

Арт-експозицията е последният щрих в изцяло реновираната след основен ремонт Клиника по съдова хирургия и ангиология, която е една от най-старите и най-големите у нас. Открита е на днешната дата – 14 декември, през 1978 г. от проф. И. Зънзов, д-р Е. Сакакушев, д.м., проф.А.Анастасов, доц. Паница, доц. Д. Желев, които са и от основоположниците на съдовата хирургия в България. Заради епидемиологичната обстановка тържество за 42-годишнината не се организира, обясни д-р Чешмеджиева, която е основен двигател и на реновирането на лечебното звено.

Всички болнични стаи в клиниката са с по две легла и собствен санитерен възел, 10% от които са отделени за пациенти с КОВИД-19. На територията й има 4 операционни зали. 2 от тях са оборудвани за най-съвременното ендоваскуларно и хибридно лечение на съдовите заболявания. Като част от структурата на Медицински университет – Пловдив, в клиниката се провеждат курсове за високоспециализирани дейности на специалисти, както и обучение на специализанти, бъдещи лекари, дентални медици и специалисти по здравни грижи.

В Клиниката по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ "Свети Георги“-Пловдив работят доказани специалисти като Д-р Богомила Чешмеджиева д.м., доц. Бурян Киров дм, д-р Яни Захариев, д-р Георги Христов д.м., които съвместно с по-младите си колеги д-р Евгений Иванов, д-р Весела Йовчева, д-р Красимир Вакрилов, д-р Ангел Петков, д-р Анастас Чолаков, д-р Стефан Станев и д-р Стоян Богоев всеотдайно се трудят, за да лекуват, спасяват хора и облекчават страданията на пациентите.

Под ръководството на д-р Богомила Чешмеджиева д.м., цялостно обновената след основния ремонт Клиника по съдова хирургия и ангиология на УМБАЛ "Свети Георги" извършва пълния обем съвременно оперативно и консервативно лечение на всички съдово-хирургични заболявания, изискващи най-високо ниво на компетентност. В разгара на пандемията от КОВИД-19 по света, всеотдайният персонал на клиниката е неотлъчно до пациентите си от цяла България в лекуването на тяхната както съдово-хирургична патология, така и на коронавирусната инфекция с нейните комплексни усложнения.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).