Светът понася все по-зле екологичните последствия от човешката дейност

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:46 / 24.11.2009
1170
Светът понася все по-зле екологичните последствия от човешката дейност, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес. На нашата планета са нужни 18 месеца, за да регенерира ресурсите, които човечеството е консумирало за една година.

Данните са събрани в стотина страни от организацията за защита на околната среда Global Footprint Network. Оказва се, че човечеството консумира ресурси и произвежда въглероден диоксид с темпове, които са с 44% по-високи в сравнение с онези, нужни на природата за възстановяване. Изследването показва също големи различия, що се отнася до екологичните последствия на човек от населението.

Ако всички жители на планетата живееха като средностатистически американец, ще са нужни пет планети като Земята, за да се произведат консумираните енергийни и хранителни ресурси и да се абсорбират емисиите от въглероден диоксид. Ако всеки човек в света консумираше като средностатистически европеец, ще са нужни две планети и половина като Земята, са установили изследователите.

Заплахите, пред които сме изправени днес, по-специално климатичните промени, но също обезлесяването и свръх използването на речна вода са симптоми на тревожна тенденция, са заключили изследователите.

От основаването си през 2003 г. Global Footprint Network със седалище в Окланд, Калифорния, ежегодно изчислява онова, което нарича "екологичен отпечатък" от над 100 страни и от човечеството в неговата цялост.

Този индикатор взема предвид земната площ и водата, нужни за производство на ресурсите, които дадено население консумира, и за абсорбиране на отпадъците. Казано другояче, изследователите изчисляват производствения потенциал на природните ресурси, проследяват как те са използвани и кой ги използва, обясниха от организацията.

Данните, които са взети от различни източници, включително от ООН и от статистически анализи на правителства, показват, че между 2005 и 2006 г. влиянието на човечеството върху околната среда се е увеличило с близо 2 на сто в сравнение със същия предишен период. Това нарастване се дължи на увеличаване на населението и на консумацията на ресурси на глава от населението.

От 10 години въздействието на човека върху природата се е увеличило с 22%, докато т.нар. биокапацитет - количеството ресурси, които природата може да произведе, е останал непроменен и дори може да е намалял, отбелязват от Global Footprint Network.

Източник: bTV

Виж коментарите (2)
Още новини от Международни новини:
ЕС санкционира руски медии
Отново оперираха премиера на Словакия
Самотни майки: Детето не се нуждае непременно от мъж
Състоянието на Роберт Фицо е "критично"
Световна модна верига, любима на българите, обяви фалит
Словакия е на "ръба на гражданска война"?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).