Али Ахмети: Македония да не се бави с решаването на споровете

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:40 / 06.12.2020
4382
Лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети призова македонските държавни ръководители да не отлагат разрешаването на спорните въпроси с България. ДСИ участва в правителствената коалиция начело с премиера Зоран Заев. Външният министър Буяр Османи, който ръководи преговорите с България е от редовете на тази политическа формация.

“ДСИ винаги е действал конструктивно. Аз лично и ДСИ защитаваме държавните интереси – категорично защитаваме мира, стабилността и сигурността, както и бъдещото на страната ни. Ние сме заложили себе си за разрешаване на трудните теми, които изискват храброст и държавническо поведение. Единствената алтернатива за страната ни е да разреши старите спорове, които са пречка пред евроинтеграционните процеси. Това трябва да стане по начин, по който решихме с кураж 20-годишният спор с Гърция. Същата храброст, за още по-големи държавни интереси, трябва да проявим и сега. Аз съм убеден, че домашните авторитети, и по-специално премиерът Зоран Заев, който е поставил над личните си интереси, тези на държавата, на бъдещето на държавата, на гражданите, за мира, стабилността действа в тази посока. Вярвам, че този чувствителен въпрос ще бъде решен", каза Ахмети пред местната телевизия Канал 5.

По отношение на условията, поставени от българска страна за започването на предприсъединителни преговори на РС Македония за членство в ЕС, лидерът на ДСИ каза следното: Това са чувствителни въпроси и колкото повече закъсняваме, толкова повече емоции ще навлизат в този въпрос.

“Неведнъж сме подчертавали, че ние подкрепяме нашите македонски съграждани в този важен процес. Вярвам, че в тези важни процеси, в които България инвестира много с цел целият регион да бъде интегриран в ЕС, София ще намери сили да преодолее тези емоционални ситуации. Ако вкараме Балканите в историята, тогава ще трябва да построим нови Балкани. Поради тази причина е много важно да не губим крачка при присъединяването ни към ЕС. В ЕС съществуват механизми, които ще позволят сближаване на общностите и държавите", подчерта Али Ахмети.

Виж коментарите (2)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Международни новини:
Известна крепост е застрашена от рухване
Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навални да...
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
Мнение на експерт: Успехите на Русия се дължат на забавянето на а...
Земетресение събуди Южна Гърция
Удължaвaт eвтиния poyминг в EC


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).