Планински бегач ще опита да постави рекорд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
13:25 / 11.08.2014
2294
Утре е големият старт на опита за рекорд на Кирил Николов-Дизела. Водещият ни планински бегач ще трябва да премине по цялото било на Стара планина, от връх Ком до нос Емине, само за 5 дни. В това време са включени и почивките за храна и спане. За сравнение, обикновеният турист преминава това разстояние пеш за около 3 седмици.

Стартът е във вторник, около 6 часа сутринта от връх Ком, а финалът е предвиден за събота, 16 август, вечерта. Всички желаещи да подкрепят атлета на живо са добре дошли на подкрепителните пунктове по трасето. Фенове на бягането могат да следят придвижването му и онлайн в реално време на специалния уебсайт www.disl.bg. Новините за събитието ще текат в социалните мрежи с хаштагове #komemine и #reachyourlimits.

Кирил Николов ще трябва да пробяга най-дългия туристически маршрут в България, близо 600 км планинско трасе. Целта му е да покрие разстоянието 14 часа по-бързо от сегашния рекорд, поставен през 1986 година. Той ще трябва да се справи с 14 600м денивелация, да изминава средно по 120 км на ден и буквално да достигне до границата на възможностите си. Това е и мотото на проекта Ком-Емине - "Достигни лимита си!".

Кирил ще пробяга по-голямата част от трасето сам, но в последните 30-40 км на всеки етап ще има компания. По двама или трима бегачи, наречени "пейсъри", ще тичат с него за морална подкрепа и за помощ при ориентацията по трасето. Те са ориентировачи, но сред тях има и един скиор.

Стартовете всеки ден ще са на зазоряване, а времето на финала на всеки етап зависи от самия бегач и как той ще се справи с препятствията. Такива са гъстата кал и избуяла растителност по трасето поради скорошните проливни дъждове, ориентацията по тъмно и срещите с животни по пътя. Очаква се вторият ден да е ключов за пробега, поради трудни участъци във вечерната част от трасето. След като през 2013г. успешно се справи с изкачването на най-високите пет върха на петте най-високи планини в България за 24 часа, сега бегачът ще трябва покаже отново изключителна физическа подготовка и воля.

Определените места за старт, почивки и финал на всеки етап са:

12 август: Връх Ком, Петрохан, Лакатник, Връх Високата Кула до с. Лесковдол, вр. Мургаш, Витиня, Ботевградски проход около паметника Арабаконак.

13 август: Паметник Арабаконак, проход Златица-Етрополе, вр. Вежен, Беклемето, вр. Ботев

14 август: Вр. Ботев, местност Узана, Шипченски проход, Бузлуджа, Кръстец (Гара Кръстец), х. Предела в Хаинбоаз, прохода Твърдица-Елена около х. Буковец

15 август: Х. Буковец, прохода Сливен - Елена в местност Агликина поляна, гр. Котел, Върбишки проход, Ришки проход.

16 август: Ришки проход, с. Рупча, с. Дъскотна, с.Топчийско, с. Козичино, пътя Бургас-Варна, нос Емине.


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Мастагарков с призив към шофьорите пушачи: Моля Ви, не го правете...
Почина световноизвестен дизайнер, правила расото на Папа Йоан Пав...
Баща му е български арменец, майка му рускиня, световноизвестен е...
Не перете дънките си в пералня. Ако са мръсни - накиснете ги за ч...
Златното момиче Катрин Тасева с пищно кръщене на сина си в новото...
Сценаристите на "Под прикритие": Как е възможно БНТ да отпуска бю...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).