МАНИ: Македонският език съществува от стотици години

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:01 / 16.11.2020
3611
Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) изрази подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат днес вестниците "Нова Македония" и "Вечер", цитирани от БНР. Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континюитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континюитет (македонският език е съществувал неколкостотин години), се казва между другото в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи отвориха кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците, пише вестник "Вечер". Самото приемане на преговори по тези въпроси отваря по-нататъшна релативизация на фактите. И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи чуваме фразата, че "за договор трябва компромис и от двете страни", което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава, пише вестникът.

"Вечер" отбелязва, че македонското правителство и министър Османи събират факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, чиито становище е, че македонците са с български корени. "Малески би могъл да бъде съветник на българската страна, която има същите позиции като неговите, но не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в преговори по тях сега се старае "да намери общоприемлив компромис".

Малески няма дилема, че македонците са българи, той написа това и в статия през април тази година. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Любопитни новини:
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).