Да се запознаем със същността на станалата популярна изложба в Баня "Старинна"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
08:30 / 10.10.2009
3018
След като откриващата се днес от 18 часа в Баня "Старинна" експозиция "Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса" стана толкова широко известна заради поканения чешки художник Давид Черни, Plovdiv24.bg запознава читателите си с нейната същност.

Проектът, наречен "Атлантида" с подзаглавие "Скрити истории - Нови идентичности. Двадесет години след падането на Берлинската стена", започна своята реализация през юни 2009 г. с изложба Rohkunstbau XVI в Сакроу близо до Берлин, после продължи в Братислава и Виена, като пресече Словашко Австрийската граница, след това отиде в Солун, Гърция и ще завърши в Пловдив, с изложбата "Отражения от бъдещето".

"Атлантида" тематизира въпроса за трансформацията на европейските държави след 1989, като едновременно с това представлява една значителна възможност за България да си партнира с международни организации и чрез артистична продукция да отрази както политически, така и социални промени, настъпили след тази година. Срещайки възгледите на артисти и професионалисти, идващи от бившите Източна и Западна Европа, проектът дава възможност за възприемането на този период от различни перспективи и предоставя разнообразни начини за възприемането и разбирането на този преходен период.

Основната идея на проекта, обединяващ партньори от Германия, Гърция, България и Словакия, е потъналата в океана митична страна, служила за модел за алегоричен пример за идеалната държава в дискусията между философите Платон, Сократ и Аристотел за егалитарните или елитарни идеи за обществото. 20 години след падането на Желязната завеса митичната Атлантида придобива ново значение. Падането на Желязната завеса е падането на една от политическите системи - социализма, и точно сега, по време на празнуването на това събитие, по време на финансова криза, се поставя под изпитание една друга политическа система - демокрацията.

Атлантида символизира всички утопии за идеалната държава. Ето защо сме я избрали за заглавие на проекта, който със средствата на артистичните подходи и изследване иска да разшири нашето познание за последните 20 години от развитието на Централноевропейския регион. Методите на артистичния подход и проучване, адаптация и развитие задълбочават погледа към миналата история по начин, по който политиката никога не би могла да назове. Проектът осъществява диалог между артисти, идващи от бившата авторитарна Източна Европа /участници от Словакия и България/ и бившата авторитарна демократично устроена Западна Европа /участници от Германия, Гърция и Австрия/. Този диалог допринася за формирането на Европейската идентичност и подкрепя процеса на създаване на Европейска конституция. Основата на проекта създава специфични за конкретните места творби, базирани и реализирани в граничните райони с много специфична атмосфера, в така наречената ничия земя, както и работи, предназначени директно за изложбеното пространство, отразяващи въпросите за политическата и социална трансформация и самия социализъм.

Времевата линия на проекта следва исторически крайпътни камъни, когато се организират отделните публични събития. Пътешествието на скрити идентичности стартира в Германия в романтичния замък Сакроу, който някога е служил за място за размяна на тайни агенти между бившите Източна и Западна Европа, Берлинската стена е минавала през парка му. Там се проведе първата от серията изложби. Символизмът на подобни гранични райони е следван също и в другите проекти в участващите държави - Словакия-Австрия-Унгария, Италия и Словакия (Гориция и Нова Горица), България и Гърция (Пловдив и Солун). Важно е да се уловят особеностите на специфичните местни ситуации.

Виж коментарите (2)

Още по темата (20):
12.10.2009 Божана Апостолова: Културният заместник-кмет се подписа под собствената си глупост
11.10.2009 Бойко Борисов: Има причини България да бъде изобразявана като тоалетна
11.10.2009 Зам.кметът Петя Гогова се опита да унижи Черни, но унижи Пловдив
11.10.2009 Вежди Рашидов срещу Славчо Атанасов: Черни си свърши добре работата
10.10.2009 Илко Илиев отрече, че Славчо си прави PR с Черни заради конгреса
10.10.2009 Плашат със смърт човека поканил Черни в Пловдив
Още новини от Любопитни новини:
Екзотично растение, познато като Вирджинският орех, помага при пр...
"Евровизия" - на едно място видяхме всички болести, от които боле...
Няма такова нещо като зеленчук в ботаниката, но ето защо все пак ...
Известен холивудски актьор е бил нападнат с камък по главата
Голям български талант стана на 58
Двойката, сочена за фаворит, напусна "Един за друг"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).