Чеверметата в пловдивските ресторанти - само след заявка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:15 / 10.09.2014
1877
Ресторантите в Пловдив предлагат чеверме само срещу предварителна заявка, показа проверка на ПОТВ.

Заразата син език, която се появи през пролетта в южните погранични райони и започна да се пренася пълзешком към вътрешността на страната, започва да оказва ефект и върху странични икономически дейности, сред които ресторантьорството.

В животновъдните ферми в Пловдивска област се отглеждат около 90 хиляди овце. Както вече ви съобщихме, в региона са локализирани 10 огнища на син език, като за 327 животни е доказано, че са умрели от тази зараза. За щастие на овцевъдите, разпространението на болестта е спряно.

Неоснователен е страхът, че при консумация на месо от болни от син език животни заразата се пренася върху хората, категорични са ветеринарни лекари. Труповете на умрелия от син език добитък задължително се изгарят в екарисаж. Въпреки това, мнозина имат съмнения, че може да им пробутат такова месо. Затова има рязък спад на продажбата в месарниците, а също и на поръчките за чевермета по ресторантите. През последните две седмици е регистрирано масово отказване на предварителни поръчки за чуждестранни туристи от прословутото родопско чеверме.

Пловдивските ресторантьори предлагат алтернативен вариант - клиентът сам да си купи агне, тъй като по този начин ще бъде сигурен в произхода на животното. Заведението пък ще си прихване само печенето на шиш.

Оказва се, че няма намаление на цената на агнешкото чеверме, осигурено от ресторанта - килограмът струва 22 лева, а, ако си поръчате само една порция, ще платите около 12-13 лв.

Източник: ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Ще се изненадате кои са най-използваните банкноти у нас
Маслините ни предпазват и трябва да ги ядем с костилките
В "Ергенът" останаха само две претендентки
Бони загуби в Hell's kitchen, отмъкнаха й победата в последния мо...
Звездно бебе с приказна погача
Троен годеж в Hell's kitchen


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).