65-годишен учи китайски в ПУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
13:50 / 13.02.2012
4762
65-годишният Христо Полизов изучава китайски език в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Той е най-възрастният възпитаник не само за специалността, но и за цялото висше училище.

Полизов е доктор по физика и по думите му от дете се интересува от далечната страна и нейните обичаи. По тази причина се е занимавал дълго с традиционното за Китай бойно изкуство тайдзицюан, чел е много за историята и традициите на Изтока, както и за китайската разновидност на дзен - чан-будизма.

Според Полизов най-трудното в китайския език е не произнасянето на думите, а времето, необходимо за изписването им. Има йероглифи, които са съставени от 25 чертички, а съставянето им не става лесно и бързо, разказа Полизов.

По думите му над 65 хиляди са китайските йероглифи, но 3-4 хиляди са напълно достатъчни, за да се разбираш с хората. Китайският е изумителен с това, че познавайки го, можеш да разчиташ текстове отпреди хиляди години, тъй като езикът като изписване не се е променил във времето, допълни Полизов.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (6)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).