53-годишен фермер е най-радиоактивният човек на света

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:05 / 13.03.2013
3587
Две години след трагедията в японската атомна електроцентрала "Фукушима 1" от Японската аерокосмическа агенция разкриха кой е най-радиоактивният човек. Това е японският фермер Наото Матсумура, чийто дом е разположен на по-малко от 10 километра от авариралата през 2011г. атомна електроцентрала.

Въпреки трагедията, причинила смъртта на десетки хиляди души и разрушения, от които Япония все още се възстановява, 53-годишният Матсумура упорито отказал да се премести от градчето Томиока. Японецът в момента е единственият жител на Томиока, чието население преди аварията е наброявало над 16 000 души.

"В началото след аварията бях силно уплашен, защото знаех, че радиацията се е разпространила навсякъде. Всички се изнесоха от града и не знаех какво да правя. Следваща мисъл в главата ми беше, че ако остана е въпрос на много малко време да оцелея. Но в крайна сметка не можех да оставя животните си и се противопоставих на призивите на правителството да напусна района. Ето, че решението е било правилно, тъй като в момента и аз, и животните ми сме живи и здрави.", споделя Наото Матсумура.

Оглеждащият ориз фермер се грижи за десетки животни, сред които 50 крави и два щрауса. Матсумура всеки ден се излага на радиация, 17 пъти по-голяма от безопасното. В близкото минало той застрашил още повече здравето си, хранейки се с храна, която е изложена на същата радиация. Сега обаче той приема доставки извън опасната зона, и вода, проверена за радиация.

"Когато ме извикаха от Японската аерокосмическа агенция да си направя тестовете за радиоактивност, отидох при тях и им позволих да ме прегледат. Те ми казаха, че съм абсолютен шампион. Също така ме увериха, че няма опасност да се разболея през идните 30-40 години." , разказва Наото Матсумура.

Матсумура е пето поколение фермер. Той все пак е напуснал за кратко своя град, за да живее при родителите си в безопасна част на страната, но след няколко дни се върнал и е сигурен, че ще остане в градчето до края на живота си.


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Ще се изненадате кои са най-използваните банкноти у нас
Маслините ни предпазват и трябва да ги ядем с костилките
В "Ергенът" останаха само две претендентки
Бони загуби в Hell's kitchen, отмъкнаха й победата в последния мо...
Звездно бебе с приказна погача
Троен годеж в Hell's kitchen


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).