5 метода, по които може да спипаме кога някой лъже

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:00 / 21.06.2022
1193
Как да разпознаем кога някой лъже? Представяме ви няколко метода, по които може да спипате кога някой лъже. Тук е моментът да се вметне, че полиграфите, или т. нар. детектори на лъжата, изобщо не са надеждни и не трябва да се разчита на тях. 

Националната академия на науките на САЩ дори казва, че "Федералното правителство не трябва да разчита на полиграфски изследвания за скрининг на бъдещи или настоящи служители, или за идентифициране на шпиони или други рискове за националната сигурност, тъй като резултатите от теста са твърде неточни“.

1. Дръжтет се мило

Трябва да накарате лъжецът да ви хареса. Да се ​​отвори. Да говори много. И да направи грешката, която разкрива измамата му.

Един пример от филмите, където често виждаме сцена с "доброто и лошото ченге". "Лошото ченге“ не е ефективно, но "доброто ченге“ е. Всеки иска да бъде третиран с уважение, включително и лъжците. И когато хората се третират така - по-вероятно да проговорят.

2. Не разчитайте твърде много на езика на тялото

Алдерт Врий, професор по психология и водещ експерт по разпознаване на лъжата, казва, че сигналите за езика на тялото рядко предсказват нещо.

Според него е мит е, че лъжците не ви гледат в очите. Напротив - най-изпечените лъжци гледат хората в очите по-често. Това е категорична черта на хората с психопатично поведение

3. Задавайте неочаквани въпроси

Попитайте непълнолетен  в бар на колко години е и ще чуете уверено "Аз съм на 18“. Но какво ще стане, ако го попитате: "Коя е вашата дата на раждане?“ Това е изключително лесен въпрос за някой, който казва истината, но лъжецът вероятно ще трябва да спре, за да сметне правилно годината. 

Така че първо започнете с някакъв очакван въпрос. Това не е плашещо и ви дава информация - но по-важното е, че ви дава базова линия дали срещу вас стои лъжец. След това му задайте въпрос, на който е лесен за отговор, ако не е лъжец. Вижте реакцията му. Спокойно и бързо ли отговори? Или се забави в отговора? Поискайте и някакви проверими подробности. "Значи, ако се обадя на шефа ви, тя може да потвърди, че сте били на тази среща вчера?“ Говорещите истинатата ще могат бързо и лесно да отговорят на това. Лъжците ще изпитат малко или много колебание.

4. Използвайте стратегически доказателства

 

Изградете връзка. Накарайте ги да говорят. Накарайте ги да кажат нещо, което противоречи на информацията, която имате.

Поискайте разяснение, за да се ангажират с него. И след това: "Съжалявам, объркан съм. Казахте, че сте били с Иван вчера. Но Иван беше във Франция цяла седмица. Задайте си вълшебните въпроси: "Изглежда ли, че мислят усилено?" "Дали техният набързо събран отговор противоречи на нещо друго, копаейки гроба им по-дълбоко?"

Искате постепенно да разкривате доказателства? Повтарящите се противоречия в техните изказвания могат да ги накарат просто да си признаят от срам. По-вероятно това ще направи лъжата им все по-очевидна.

5. Не ги предизвиквайте твърде рано

Ако веднага започнете да разпитвате и ги обвините в лъжа, те може да се затворят. А и така може да им помогнете да излъжат още по-добре. Целта е да ги накараме лека-полека, без агресивност, да си кажат всичко.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Известни Тик Токъри станаха родители за втори път
Пестим ли гориво, ако изключим климатика на колата?
Още по-голямо щастие сполетя Неделя Щонова след Dancing Stars
Родните звезди разкриха тайната си за бързо намаляване на килогра...
Звездна пловдивчанка с повод да почерпи днес: Нямам време да оста...
Сашо Кадиев към Алек: Защо ти трябва при жива майка да се жениш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).