Следизборен стрес - Пловдив като опитно поле

Автор: Любомир Минчев
Коментари (1)
10:42 / 09.11.2015
4937
Чуват се гласове, че следизборната ситуация в Пловдив няма нищо общо с предизборната. Други дори твърдят, че стават свидетели на откровенна порнография. За по-малко от седмица след изборите се случиха толкова неща, които беше редно да чуем и видим по време на кампанията.

Нищо особено не се е случило, разбира се, ако погледнем чисто партийно. Ако се държим все още като избиратели, които ценят своя глас, хубаво е да повърнем , за да ни олекне. По възможност - върху обувките на тези, за които гласувахме.

Иначе явлението е познато като постизборен стрес. Наблюдава се, когато властта от ръцете на народа - по време на избори, минава в ръцете на партиите - след избори.

В Пловдив - след като партиите взеха властта от народа , има само един сърдит - Дани Каназирева. Другите получиха по нещо - кой по заслуги, кой с връзки. Връзкарите изглеждат най-доволни . Дани затова е сърдита - засега.

Дори владиката е друг след изборите. Влезе в Колодрума, огледа го и съвсем смирен каза, че премиерът Бойко Борисов е дар от Бога. И залата сякаш вече е по-хубава. Бойко не беше забелязал това през септември, нито Здравко Димитров. Трябваше този църковен измекярин да влезе вътре, иначе залата за нищо не е ставала. Сега вече е съвсем друга - не е само на Иван Тотев.

Пловдив е бил ползван на тези избори като опитно поле за нови сортове. Бойко Борисов раздал на участниците по една карта и сега им каза да я обърнат пред себе си. Там всичко било написано. Имало нещо и за онези стотина хиляди, които излязоха да гласуват, но те са обречени да не научат нищо за себе си - било тайна.

Картата на Дани Каназирева се оказа празна, макар че отнесла най-много похвали от премиера в деня след изборите. Изглежда тя не е разчела точно какво е имал предвид Борисов. Не всички имат подобна дарба. С подреждането на пъзела в Общинския съвет и други карти ще се изпразват. Неприлично много са 44 гласа, които получи Савина Петкова като председател на Общинския съвет. Така стана, за да може Каназирева да запише шокиращо малко - 6.

Но тази първа част от играта приключи. Когато излизаше от консултациите с Иван Тотев, ден преди гласуването в ОбС, Здравко Димитров каза, че приказките спират, време е да се работи. И Каназирева беше изработена. Когато Зико каже нещо, трябва да се има предвид. Като сериозен връзкар, той може да говори вместо Борисов, Николай и техния началник. Затова и царските дарове отидоха при него.

Какво обаче остана за талисмана на социалистите Георги Гергов. Той какво получи? От партията - шут отзад. Но на него изобщо не му пука, тъй като Мишо Миков не е дядо Коледа. Гергов знае кой е дядо Коледа. Един ден ще се разчуе и за неговия подарък.

Любопитно е дали експериментът в Пловдив ще се брои за успешен. Поведението на участниците в него издава, че няма да го бъде, ако не броим наградените, които го хвалят. Първите парламентарни избори, когато и да са те, ще сложат точка на спора. Не е трудно да се прогнозира, че процентите от 2014 година ще отидат в историята.


Виж коментарите (1)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).