Зърнопроизводителите готови за протест

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:49 / 11.12.2009
1121
Зърнопроизводители от цялата страна ще излязат на протест на 17 декември, ако до тогава не стартират националните и директни плащания към тях, научи Plovdiv24.bg. Решението бе взето по време на извънредно заседание на членовете на Управителния съвет, което се проведе вчера във великотърновското село Арбанаси. По време на срещата представители на регионалните структури обявиха, че крайният срок за извършване на плащанията е 14 декември. Ако до тогава не получат парите, ще преминат към ефективни стачни действия. Предстои да бъде уточнено дали те ще се проведат по места или в столицата.

Преди месец премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обещаха на членовете на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, че през месец декември ще бъдат изплатени парите на всички земеделски производители. До този момент обаче пари не са отпуснати, каза още Радослав Христов. Председател на УС на НАЗ.

„Това е линия на поведение на българското правителство, която ние искаме да прекъснем", коментира Христов. Поради неотпускане на средства на Държавен фонд „Земеделие" в момента се блокира усвояването на около 1 милиард лева по одобрени проекти, заяви на извънредно заседание на Управителния съвет във великотърновското село Арбанаси Георги Милев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Плевен.

По мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства до момента са подадени проекти, с което е изчерпан бюджетът. Мярката е блокирана и за 2010 година, тъй като при усвояването на тези проекти, държавата има съфинансиране от 20%. „За съжаление, за следващата година са приети едва 100 милиона за съфинансиране, което автоматично блокира усвояването на тези средства, не могат да бъдат усвоени повече от 400 милиона", обясни Георги Милев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Моторист загина след тежка катастрофа
Край на прохладното време
Гастарбайтери: В България е страхотно, изкарваме по 1200 лева мес...
Предрекоха безкрайни тапи за шофьорите към Слънчев бряг
БСП избра заместник на Нинова
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).