ЖП отсечката Пловдив-Свиленград-турска граница готова до 2014 г.?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:01 / 08.03.2012
2987
"Проектът за модернизация и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград - турска граница е приоритет за България и от съществено значение за развитието на взаимоотношенията ни с Република Турция". Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който заедно с министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм откри изложението EURASIA RAIL 2012 в Истанбул.

Железопътната отсечка Пловдив-Свиленград-турска граница е част от основната TEN-T мрежа на Европейския съюз и представлява важен елемент от жп връзка Европа - Азия. "В момента завършва Фаза 1 на проекта - участъкът от Крумово до Първомай и е започната работа по Фаза 2 от Първомай до Свиленград", заяви министър Московски. По думите му тази година ще приключи строителството и електрификацията на приблизително 19 км. нов железопътен участък от Свиленград до турската граница. Предвижда се проектът да бъде готов в началото на 2014 г.

Според министър Московски до 2020 г. ще бъде завършено и строителството на жп отсечките Драгоман - София и София - Пловдив. "Модернизацията на цялото жп трасе на българска територия, заедно с предвиденото обновяване на жп линията на сръбска и турска територия и построяването на тунела под Босфора, ще позволи осъществяването на сигурен и надежден ж.п. транспорт с високо качество.", каза още Ивайло Московски.

Министър Бинали Йълдъръм изрази голямо задоволство от посещението на министър Ивайло Московски в Турция. Визитата е с особена значимост за развитие на взаимоотношенията ни с Република Турция в областта на транспорта.

Министър Ивайло Московски и колегата му Бинали Йълдъръм разгледаха и щанда на българския участник в изложението.

Изложението EURASIA RAIL се провежда за втори път в Турция. Участват делегации от Китай, Германия, Франция, Грузия, Великобритания, Иран, Полша, Румъния, Словения, Испания, Сирия, Чехия, Украйна, САЩ, Русия и Сърбия.

Основните категории на изложението тази година ще бъдат нови жп технологии, железопътна инфраструктура, интериор, обществен транспорт, тежка индустрия, транспорт, превоз на товари, логистика и финансови услуги.


Виж коментарите (1)

Още по темата (42):
26.09.2022 От НКЖИ се похвалиха с модернизираната жп линия Септември - Пловдив
02.02.2022 Единственото изградено жп направление за скорост от 160 км/ч е Пловдив - турска граница
07.01.2022 Експерт: ЖП линията Пловдив-Свиленград е за 160 км/ч, но няма влакове за
нея
03.02.2021 Отчуждават още имоти за модернизацията на жп линията София - Пловдив
14.10.2020 Държавата модернизира ЖП линията Пловдив - София, отчуждава частни имоти
06.08.2018 Размразиха жп проект за 1 млрд. лева, от София до Пловдив 1 час с влак!
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).