Започваме подготовка за стартиране на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:54 / 16.01.2009
6085
Предприети са действия да започне техническа подготовка за отваряне на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи министър-председателят Сергей Станишев. Отварянето на реактора ще стане след диалог с Европейската комисия и със страните-членки на Евросъюза, и при условие, че газовата криза продължи неопределено време, подчерта премиерът. Не можем да действаме едностранно и да поставим пред свършен факт нашите партньори - затова водим с тях постоянен диалог. Но в тази ситуация нашата най-голямата отговорност е пред българските граждани - да не допуснем проблеми в енергетиката, категоричен бе премиерът. Той уточни също, че в технически план за стартиране на един от блоковете са необходими 45 дни.

Станишев отбеляза, че за разлика от Словакия, според Договора за присъединяване на България към ЕС, страната ни има право да предприеме такава стъпка в кризисна ситуация. Моята позиция е, че решението за закриване на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" не се основава на обективна и ефективна експертиза, МААЕ и експерти винаги са твърдели, че реакторите отговарят на международните стандарти, каза още той. Решението за затваряне на реакторите беше наложено под условие в преговорния период, преди това правителство да бъде формирано, отбеляза Сергей Станишев.

В отговор на въпрос дали е необходимо да се проведе референдум за отварянето на блокове на АЕЦ "Козлодуй" премиерът каза, че това решение трябва да бъде взето от Народното събрание. Всички институции трябва да носят своята отговорност и да предприемат действия, отговорни пред българските граждани и европейските партньори, добави Станишев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (28):
20.01.2009 Руският газ тръгна към Европа
18.01.2009 Москва и Киев се договориха за газовите доставки
16.01.2009 "Агрия" затвори врати заради газовата криза
14.01.2009 Сергей Станишев заедно с колегите си от Молдова, Русия и Словакия обсъди в Москва вариантите за изход от газовата криза
14.01.2009 Газови доставки все още няма, ЕС ще съди и Русия, и Украйна
13.01.2009 Няма газ. Според Русия – заради Украйна
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).