Захариева: В Северна Македония ни наричат фашистки окупатор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:35 / 10.11.2020
3250
В сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева потвърди, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще пристигне днес в София. Двамата премиери ще говорят по отношение на отворените въпроси, но не бих казала, че присъствието му е свързано с изцяло по процеса на присъединяване, посочи тя. Бойко Борисов и Заев ще бъдат днес съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес.

Това е първото по рода си председателство от две държави  и за първи път две държави от региона са съпредседатели. Целта на този процес е да сближи държавите от региона. Приоритетите на процеса са икономика и свързаност, добросъседство и сигурност, заяви Захариева.

Това, което днес ще подпишат лидерите на страните от Западните Балкани, е успех за това председателство. Мисля, че и двете държави могат да се похвалят с добре постигнати цели, каза външният министър.

България винаги е споделяла със Северна Македония опита си от членството си в Европейския съюз. Сатанизирането на Българя, че е единствената държава, която настоява за изпълнението на критериите, не е съвсем вярно, коментира Екатерина Захариева.

Важно е, че днес лидерите ще бъдат заедно, ще се видят и физически. Нека се опитваме да изпълняваме договора в дух за добра воля, вместо да се опитваме да заобикаляме и отлагаме разпоредбите и да търсим вина там, където я няма, отбеляза тя.

В Северна Македония има над 15 000 антибългарски публикации, има надписи срещу страната ни по табели, наричат ни фашистки окупатор. Пропагандирането на омраза към съседа няма как да се толерира. Не знам как е възможно такова отношение към страна съюзник в НАТО, каза още Екатерина Захариева.

Нека се върнем към изпълнение на договора, нека се върнем към добросъседския тон, призова тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).