Захариева: Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:06 / 19.11.2020
2230
"Това, което се случва с езика на омразата напоследък в Северна Македония, е пълно безобразие. Заев знае от много отдавна къде страната е нарушила договора за добросъсетство, имаме междуправителствена комисия", заяви в ефира на "Здравей, България" вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя обясни, че са правени проверки и са изготвяни протоколи и преди години. Многократно официално е сигнализирано и за нарушения, административни пречки и език на омразата.

"Повече от година и половина нямаме отговор за програма за култура, образование и спорт. Едва сега решиха да отговорят на предложението на Министерство на отбраната за това, България да им помогне в охраната на въздушното пространство. Прекратиха работата в нарушение на договора на историческата комисия. Аз, като жена, се възмущавам на техния език и сексизъм. Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз", категорична е Захариева.

Външният министър обясни, че не приема изразите им лично, а е против подобен език спрямо българските жени. Тя обясни, че от съседката ни са реагирали едва вчера, въпреки че са имали сигнали от българска страна.

"Това е основната причина да не кажем "да" в момента. Когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС. Това противоречи на европейските ценности. Това е нашият аргумент", поясни Захариева.

Тя разказа и за случай,  в който съветник в Министерство на отбраната на Северна Македония, който предложил абсурдни точки в декларация. Според външния ни министър най-фрапиращото предложение било граждани с българско самосъзнание да бъдат репатрирани у нас.

Захариева коментира и случая в Пловдив, при който двама мъже починаха, докато чакат да бъдат приети в болница. Тя определи кадрите като безобразни и изрази увереност, че здравният министър ще се заеме с този случай. Външният ни министър подчерта, че се наблюдават мерките в другите страни.

"Мерките са важни, но е важно и да се спазват. Мисля, че всичко възможно, за да са стабилни мерките, да има лекарства и да се осигурят легла, е направено. Каквито мерки да взимаме, ако се събираме с близки, нямат смисъл. Много е важно да спазваме социална дистанция", каза Захариева.

Виж коментарите (1)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).