Ясни са причините, довели до излизането от зала на министрите на ИТН

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:11 / 09.06.2022
2663
В сайта на Министерския съвет беше публикувана стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда (8 юни). От нея става ясен поводът министрите на "Има такъв народ“ да напуснат заседанието.

Оказа се, че заседанието предшества поредица от събития в управляващото мнозинство. Започна се с напускане на заседанието на министрите от ИТН и се стигна до кулминацията, в която лидерът на ИТН Станислав Трифонов заяви, че слага край на коалицията и изтегля своите представители от нея. Премиерът Кирил Петков, пък изтъкна, че е готов да управлява с правителство на малцинството, а зад гърба му застанаха останалите коалиционни партньори. Последваха взаимни нападки и обвинения за това каква е истинската причина за събитията. 

От стенограмата е видно, че по време на заседанието регионалният министър Гроздан Караджов обвинява премиера Петков, че актуализацията на бюджета е внесена "задкулисно“ и без да са приключили разговорите по темата.

"В бюджета на МРРБ само има обещани неща за минали периоди за над 3 милиарда лева, обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Това отваря огромна дупка и огромен риск не само пред републиканската пътна мрежа, където са тези проблеми, но и пред бюджета на държавата и финансите като цяло“ заявява Караджов. По думите му липсват и обещаните 500 милиона лева за общините.

"Не само тези аргументи, но и аргумента за абсолютно задкулисното внасяне на този бюджет тук в зала и след проведените консултации с партията, която ни е излъчила, ние министрите излъчени от "Има такъв народ“ напускаме заседанието на Министерския съвет и се оттегляме за разговори в нашата партия“, заключва министърът.

Премиерът Кирил Петков, от своя страна, определя като "неуместно“ обвинението в задкулисие. "След като този бюджет беше обсъден няколко пъти на експертни съвети и това, че не се дават едни допълнително поискани средства, не мисля, че може да се води за задкулисно, особено когато реформата за КПКОНПИ е спряла, когато наши предложения за назначения в КПКОНПИ са блокирани; когато Закона за КПКОНПИ не се придвижва специално заради Вашата партия. Едновременно с това се искат милиарди да се харчат през строителни компании, чиито собственици знаете на кои са“, заявява още Петков. И допълва: "Обещахме на българския народ нещо съвсем различно. А когато даваме пари за пенсионери, които могат да паднат под линията на бедност и вместо това искаме едни строителни компании да получат едни повече пари вместо тях, аз лично заставам на страната на пенсионерите“, категоричен е Петков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (767):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
10.08.2022 Крие ли имуществото си Слави Трифонов?
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
28.07.2022 Тома Биков: Правителството беше свалено от ареста на Борисов
Още новини от Национални новини:
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Времето днес леко ще ни пообърка
Томина неделя е! Ето какво не трябва да правите днес
Kъмпингуването изживява своя Ренесанс
Източните Родопи пазят драматично минало
Румен Радев присъства на 148-ата годишнина от Априлската епопея в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).