Във Варна пристигнаха трите баржи за спасителната операция на кораба

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
17:24 / 07.10.2021
2464
Трите баржи за спасителната операция на кораба "Вера Су" пристигнаха на пристанище Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Баржите са предназначени за намокрената смес от кораба, а преди това ще се прехвърли сухият товар отгоре, заяви днес вицеадмирал о.р. Румен Николов, главен директор на ГД "Аварийна безопасност" в Морска администрация.

Засега баржите ще останат под охрана на Морска гара до понеделник, когато се очаква при по-добро време да стартира и самата спасителна операция, като баржите бъдат подготвени. Всяка една от тях ще бъде подготвена за екдплоатация, те са оборудвани с апаратура и компресор. Ще бъдат издигнати и спуснати във вода и с помоща на боксири и така ще стигнат до кораба. Около 6 часа е прехода. 

Румен Николов добави, че вчера българската страна е отправила искане към турската страна да осигури екипаж, който да обезпечи претоварването и изваждането му от плитчините.  

Ако не бъде получен своевременен и адекватен отговор на това искане, тогава ще се пристъпи към формиране на български екипаж.  

"Не е възможно в състоянието, в което се намира кораба в момента да се извършват, каквито и да било дейности, тъй като агрегатите са спрени, токът също е спрян, което означава, че не могат да бъдат отворени капаците, не може да се предприеме, каквото и да било. Всичко това може да се извърши , когато е безопасно качването на хора на кораба. Това, което видях сутринта е, че корабът засега е стабилен - четирите въжета към поставените допълнителни котви са нормално опънати“, коментира вицеадмирал Николов. 

Цялото количество азотен тор вероятно ще бъде транспортирано до Балчик, който е по-близо от Варна. Конкретният план на действията ще бъде ясен, след като бъде подписан договор с нидерландската компания, наета за спасителната операция.

Виж коментарите (1)

Още по темата (66):
28.09.2022 Корабът "Вера Су" отива на втори търг
08.09.2022 Продават на търг Vera Su
14.02.2022 Осъдиха капитана на товарния кораб "VERA SU"
07.01.2022 Държавата чака да ѝ върнат парите за спасяването на "Вера Су"
06.12.2021 Изваждат "Вера Су" на сушата за ремонт
01.12.2021 Продават кораба "Вера Су" на открит търг
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).