Всеки втори е с по-ниски доходи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:29 / 24.11.2009
2191
Над 56% от българите са пряко засегнати от кризата, което се изразява в намаление на доходите им или безработица. Това показват резултатите от проучване, направено от Институт "Отворено общество". Кризата е като свинския грип - засяга младите, обясни изпълнителният директор Георги Стойчев.

Най-малко засегнати са пенсионерите, а най-уязвими са хората между 30 и 60 години, сочи проучването. Оказва се, че българите отъждествяват икономическата криза с политическа и след идването на правителството на ГЕРБ 60% от хората смятат, че икономиката ни няма да се влошава повече през 2010 година. Същевременно 42% от българите се притесняват, че ще изгубят работата си.

Поддържането на балансиран бюджет ще върне доверието към страната, коментира икономистът Георги Ангелов. Според него най-лошото е отминало и износът постепенно ще се подобрява, като през септември е стигнал 2 млрд. евро. Необходимо е бюджетната дисциплина да се съчетае с провеждането на реформи за подобряване на инвестиционната среда у нас, допълни Ангелов. Българският бизнес е на прага на оцеляването и няма да понесе още 6 месеца при сегашната икономическа ситуация, каза Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие. По думите му банковото кредитиране е стигнало най-ниската си точка и оттук нататък ще има по-лесен достъп до финансов ресурс и лихвите много бавно ще започнат да падат.

Според Прохаски спадът на икономиката тази година ще е с 5%, догодина ще има ръст от 0,5%, а през 2011 г. - от 4%. Инфлацията ще се задържи на ниски нива от около 1% през 2010 г., а безработицата няма да падне под 9%. Преките чужди инвестиции ще са около 3 млрд. евро през 2010 г. и 3,5 млрд. евро през 2011 г., смята още Прохаски. Уникалното в сегашната криза е, че България ще излезе без чужда помощ от нея, обясни Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според Димитър Чобанов от Институт за нов икономически напредък възстановяването на икономиката ще е бавно, като е необходима диверсификация на производството.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).