Внимание: Очакват се повишения на водните нива, изпускат язовири

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:21 / 15.03.2013
4438
Контролирано изпускат водите на язовир "Цанков камък" заради очакваните значителни валежи в Смолянска област. Това казаха за Plovdiv24.bg от "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Очакват се повишения на водните нива в почти цялата страна, по-съществени в Южна България и при реките от източната половина на Дунавския водосборен басейн. В МОСВ е постъпила информация от НИМХ за очаквани значителни валежи и снеготопене, в резултат на които се очаква съществено повишение на нивата на реките в Рило-Родопската област - поречията на реките Арда и Места, десните притоци на река Марица. 

С настъпването на пролетното снеготопене и очакваните количества валежи се създават условия за преминаване на високи вълни по реките. Активиран е 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ.

МОСВ изпрати писма до областните управители и общините с указания за предприемане на необходимите действия за безпроблемно отвеждане на високите води и осигуряване на проходимостта на речните легла. Оперативното звено при МОСВ разпореди на експлоатационното дружество на каскада "Арда" с цел поемане на очаквания приток да бъдат предприети мерки за освобождаване на обем в язовирите от каскадата чрез работа на ВЕЦ-овете и при необходимост - чрез отваряне на основните изпускатели.

В Смолян се очакват обилни валежи, предупреждават от пресцентъра на община Смолян. Времето в Южна България, Горно Тракийската низина и Родопите ще се определя от преминаващ Средиземноморски циклон с център южно от България. Прогностично количество валеж 30 - 40 литра на кв. метър, но в отделни места в Южните Родопи - Смолян, Мадан, Златоград, Крумовград и др. са възможни и повече валежи.В Родопската част валежът ще е придружен с гръмотевична дейност и е възможно на изолирани места да паднат и градушки. Значителният валеж е предпоставка за повишение нивата на реките и язовирите, а бурният вятър за събаряне на дървета, отнасяне на покриви и други щети.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).