Вижте оправданието на сръбския посланик за грозните думи на техния професор към българите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:31 / 10.02.2021
8394
"Оказваме пълно съдействие на близките на Атанас Скатов. Много е важно да се установи причината за инцидента. Нека да се направи обективно разследване, за да не случват повече такива инциденти". За това призова в ефира на "Здравей, България" по Нова тв външният ни министър Екатерина Захариева

От Външно министерство също са получили документите, в които пише, че причината е скъсано въже, поясни тя. 

Захариева направи коментар и относно изказването на сръбски професор, който нарече българите "зверове, които избиват всичко след себе си" в телевизионно интервю.

"След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствена академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно", заяви тя.

"На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да има повече умереност в изказа, да мислим преди да говорим. Радвам се, че все пак този професор е направил някакво уточнение", смята Захариева.

Външният ни министър коментира и думите на Зоран Заев, който нарече позицията на България относно македоно-българските отношения "безпринципна".

"Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение на омраза към съседна държава? Много ли принципно да се опитваш да изкривиш позицията на България? Не може в 21 век да има подобен вид дискриминация", категорична е Захариева. И уточни, че страната ни иска  Република Северна Македония да влезе в ЕС.

По въпроса за отстраняването на шефа на Македонската телеграфна агенция заради обидни изказвания, Екатерина Захариева заяви, че решението за неговото отстраняване е лично на правителството на Република Северна Македония.


Виж коментарите (0)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).