Ваканционните общини се лишават от златните си кокошки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:28 / 18.06.2012
1668
С подготвяния нов туристически закон за първи път всички ваканционни селища извън населените места получават собствен статут, ще се подчиняват на единни правила за управление и част от данъците (като туристическия) ще останат за тях, за да може да бъдат инвестирани в дейност по усмотрение на тяхната управа. Това стана ясно след последната среща на туристическия бранш с Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Очакването на зам.-министъра Иво Маринов е той да бъде гласуван преди началото на лятната ваканция и от парламента.

От тази промяна най-недоволни ще са кметовете на общините, на чиято територия се намират националните курорти, защото досега те бяха техните златни кокошки.

До този момент проблемите в курортите възникваха заради различното по вид управление, а конфликтите между инвеститори и общини пряко се отразиха както на инфраструктурата, така и на качеството на предлагания на туристите продукт.

С новите правила ще бъде уеднаквен режимът на допуск на всички видове превозни средства, времето за активност и почивка, часовете, в които търговските обекти могат да бъдат зареждани, както и графиците за извозване на сметта.

От туристическия бранш добре си спомнят обаче, когато една морска община спря уличното осветление на цял курорт в спорове за инфраструктурата. Наложи се държавна намеса, за да може в разгара на сезона летовниците да не са на тъмно.

През миналото лято в опит да се ограничи струпването на много автомобили на Слънчев бряг бе ограничено влизането им, което предизвика бурни протести точно в началото на сезона. Съюзът на собствениците и управата на курорта бяха в постоянни конфликти именно поради липсата на ясен регламент.

Подготвяните нормативни промени предвиждат още атракционите на територията на всеки от комплексите да бъдат местен ангажимент и отговорност, но за всички видове екстремни преживявания - от каране на воден джет, през атракционни полети, до конна езда и гмуркане, за правилата ще бъдат отговорни и ще издават необходимите лицензи съответните федерации.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Правителството реши: 39 млн. лева за заплати в университетите
Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичн...
Спипаха бракониер, той: Разхождам се въоръжен заради мигранти
АДФИ проверява 2 министерства и 34 общини след искане на Сметната...
Кметът на Варна със заповед и санкция до 50 000 лева за нарушител...
Откриха обгорени тленни останки на мъжа, обявен за издирване


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).