Вадят заседналия край Камен бряг кораб с плаващ кран

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
17:16 / 23.09.2021
1618
Към момента са предприети мерки за организиране на операция свързана с изваждане на кораба VERA SU, от мястото на което е заседнал край Камен бряг с плаващ кран. Това заяви  Румен Николов, главен директор на ГД "Аварийно-спасителна" дейност към Морска администрация, предаде репортер на Varna24.bg.

Стана ясно, че за целта дъното е било обследвано за дълбочините, които да позволят подхождането на плаващ кран със съответната кофа за изгребване на товара.

"Самият товар не е пакетиран, а е насипен. За да може да се осъществи преместването му, към мястото на инцидента пътува самоходна баржа, в която товарът да бъде прехвърлен. Идеята е с облекчаването на кораба той да може да бъде изтеглен. За целта тази вечер от Варна ще тръгне плаващ кран и се надяваме към изгрев слънце да започнат работа Товарът представлява растителен тор и според сертификатите изпратени от корабособственика той е не опасен“, обясни Румен Николов.

Той допълни, че за да се осигури безопасността на кораба ще се предприемат мерки за връзването му към близките брегови скали. Това се прави с цел осигуряване на безопасността на плавателния съд в случай, че излезе силен вятър или след освобождаването от товара.

Самата операция може да продължи минимум два до три дни, като това зависи от метеорологичните условия.

"В момента времето е благоприятно, но другата седмица се очаква влошаване, което означава, че действията трябва да бъдат максимално организирани и бързи, за да се справим с поставените задачи, пред времето да се развали“, обясни още Николов.

"Плащането по операцията е организирано от корабособственика и застрахователя и България няма финансов ангажимент. Екипажът е в добро здравословно състояние", допълни експертът.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).