В понеделник пенсионерите ще получат яснота за това, което получават

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:48 / 28.05.2022
5239
Таванът на пенсиите се вдига от 1500 на 2000 лева от 1 юли - това предвижда проект за промени в държавния бюджет за тази година, който ще се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник.

Според проекта от 1 октомври ще има още едно увеличение на максималната пенсия и тя ще стане 3400 лева.

На заседанието ще бъде разгледан целият пакет от антикризисни мерки на управляващите.

Предвижда се от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., да се осъвременят с 10%. Освен това, изплащаните към 30 юни допълнителни суми, т.нар. Covid добавки и индивидуалните компенсации, които представляват разликата между дохода от пенсия през декември миналата година и през януари т.г., се включват в действителния размер на получаваната лична пенсия за трудова дейност.

Също от 1 юли минималната пенсия става 467 лева, вместо досегашните 370, а социалната пенсия за старост се увеличава от 170 на 215 лева.

От 1 октомври пенсиите за трудова дейност ще се увеличат с прилагане на модифицирано правило за осъвременяване, като процентът на увеличение за всяка година ще бъде по-голямото измежду нарастването на средния осигурителен доход или средногодишната инфлация.

Очаква се средната пенсия през юли да достигне 658 лева, а през октомври - 709 лева.

На тристранния съвет ще бъдат обсъдени и предвидените от 1 юли мерки по антикризисния пакет, сред които въвеждане на намалена ставка на ДДС в размер на 9% за доставки на централно отопление и на природен газ, нулева ставка ДДС за доставки на хляб, увеличаване размера на данъчните облекчения за деца и др.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).