В Италия започна разследване заради смъртта на двегодишно българче

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:39 / 24.06.2021
1566
Прокуратурата в италианския град Болоня разследва смъртта на малко момченце от България, което е издъхнало в една от болниците в града, след като е било транспортирано от лечебно заведение в Чезена, съобщава Dir.bg

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост от неизвестен извършител.

Родителите на малкия Диего Георгиев, който на 24 юли трябвало да навърши 2 години, са подали жалби в службата на карабинерите и в прокуратурата. 

Трагедията за младото българско семейство, което живее в 10-хилядното градче Гамбетола в провинция Форли-Чезена, започва на 14 юни. Тогава момченцето вдигнало температура.

На 16 юни родителите - 35-годишният Ангел и 31-годишната Ваня завели детето при педиатър, защото се появила и треска и Диего започнал да трепери. Лекарят открил налепи и изписал "Нурофен". Състоянието на момченцето обаче продължило да се влошава, Диего започнал да повръща и родителите го завели в болница "Буфалини" в Чезена. Въпреки включването на системи, момченцето продължило да повръща, а температурата му се покачила над 39 градуса.

В 2 часа след полунощ на 18 юни шефът на педиатрията в "Буфалини" информирал Ангел и Ваня, че се налага в 8 часа сутринта детето им да бъде преведено в болница "Сант Орсола" в Болоня, тъй като след поредица от консултации медиците са се усъмнили, че има сърдечни увреждания.

В 11 часа обаче момченцето все още било в лечебното заведение в Чезена. Едва половин час по-късно линейката с малкия пациент тръгва към Болоня. Когато пристигат в болницата там, лекарите заявяват на родителите, че състоянието на Диего е критично и трябва да бъде подложен на сърдечна операция. 

Детето обаче така и не дочаква хирургическата интервенция, планирана за същата вечер и умира в 19.30 часа на 18 юни в болница "Сант Орсола". 

"В Болоня ни казаха, че ако Диего беше пристигнал по-скоро, че ако те разполагаха с повече време, е можело да го спасят. Искаме да разберем от какво умря синът ни. В болницаа на Чезена лекарите се лутаха, а освен това, защо не го отведоха веднага в болницата на Болоня? За немарливост ли става дума? Ако не се беше развило всичко по този начин, Диего можеше ли още да е жив?", пита майката Ваня.

По искане на родителите е разпоредена нова, независима аутопсия, която да изясни причините за смъртта на Диего. Експертизата ще бъде направена в Института по съдебна медицина в Болоня и на нея ще присъства освен натоварения със задачата съдебен лекар, и още един лекар от страна на родителите.

Иззети за нуждите на разследването са и всички медицински документи от престоя на детето в болниците в Чезена и Болоня.

Прокуратурата разполага с 60 дни, за да приключи разследването за смъртта на момченцето.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).