Уточняват плащанията по постъпили от общините заявки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:10 / 25.11.2009
937
До 15 декември 2009 г. дирекция „Национален фонд" към Министерство на финансите ще разгледа всички заявки за плащания към общините. Това решение беше взето по време на срещата между премиера Бойко Борисов, членове на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и ръководители на Управляващите органи по оперативни програми. По време на разговора стана ясно, че до момента са реализирани едва 30% от авансовите и 70% от междинните плащания към общините.

„Причината вероятно е както в организацията на управляващите органи, така и в работата на общините. Затова предлагам проблемите да се решават в диалог на ежемесечни срещи", заяви министър-председателят. По инициатива на премиера Борисов срещите между него, ръководителите на управляващите органи и кметовете ще се провежда в средата на всеки месец, като следваща беше насрочена за 15 декември. Дотогава общините ще получат подробна справка за всички заявки, постъпили при управляващите органи до този момент, каква част от тях са удовлетворени и какви са причините на други да бъде отказано.

По време на срещата кметовете поставиха за разглеждане и идеята част от ДДС по ОП „Регионално развитие" да остава в общините. В това отношение се взе решение за създаване на по-ясни и унифицирани указания към местната власт. До края на седмицата указанията и по ОП „Развитие на селските райони" ще станат публични като информацията ще бъде качена на сайта на Министерство на земеделието и храните.
„Това беше една полезна работна среща. Убеден съм, че след още няколко такива проблемите между общините и управляващите органи постепенно ще стихнат", заяви Димитър Николов, кмет на община Бургас и член на УС на НСОРБ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Съставиха акт бившия премиер акад. Николай Денков
Хампарцумян каза ще има ли повишение на инфлацията след приеманет...
След катастрофата с четири тира отвориха пътя Велико Търново - Ру...
"Пирогов": Стабилно е състоянието на мъжа, пострадал при влаковия...
Увеличават лекарските заплати? 
Тленните останки на Фердинанд пристигат в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).