Удължава се срокът за подаване на Интрастат декларации

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:19 / 04.06.2012
1141
От 1 юли Интрастат операторите ще могат да подават декларациите за извършените от тях вътреобщностни доставки до 14-то число на месеца, следващ месеца на извършването им, а не както беше досега - до 10-то число. Това е записано в новия Закон за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки, който влиза в сила в началото на юли. Промяната в срока е по желание на самите Интрастат оператори, като така се и уеднаквяват сроковете за подаване на ДДС и Интрастат декларациите в НАП.

Новият закон удължава и срокът, в който новите Инстрастат оператори са задължени да подадат първата си декларация. Това трябва да стане до 20-то число на месеца, следващ първия референтен период, за който трябва да подадат Интрастат декларация. Промяната е в полза на операторите, които за пръв път попадат в обхвата на системата Интрастат. По този начин им се предоставя достатъчно време, за да се запознаят с изискванията и да изпълнят задълженията си. Удължава се и срокът, в който Инстрастат операторите могат да извършват корекции по подадените си месечни декларации до 6 минали референтни периода.

С промените се повишават и санкциите при неизпълнение на задълженията на Интрастат операторите. Максималните санкции от 1 юли ще бъдат до 5 000 лв. , вместо досегашните 1 000 лв.

Към края на март регистрираните Интрастат-оператори в България са 9 341. Задължените по системата Интрастат са фирми, регистрирани по Закона за ДДС, които извършват търговия със стоки с фирми от други държави в Европейския съюз, като стойността на тази търговия превишава определени прагове в лева. Праговете се определят ежегодно поотделно за всеки от двата потока - "изпращания" (износ) и "пристигания" (внос). Прагът за деклариране на "изпращанията" за настоящата година е 230 000 лева, а за "пристиганията" е 200 000 лева.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Проверяват инцидента с пътника, нападнал с юмруци кондуктор във в...
Тъщата на Пейо поиска домашен арест, съдът я поряза
След забраната: Едно онлайн казино затвори, но друго отвори
Бизнесдама: Предстои откриване на голям мол на 15 км от България
Разкриха измама за милиони за сметка на страданието на хората
Младеж се изгаври с паметника "Майка България"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).