Учениците ни първи по употреба на амфетамин в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
10:13 / 27.06.2012
2082
Българските ученици са първи по употреба на амфетамин в Европа. Според експерти разпространението вече е достигнало размерите на епидемия. Близо 85% от всички вземащи наркотици са на възраст между 15 и 34 години. Най-масовият наркотик у нас се оказва марихуаната, следвана от синтетични стимуланти като амфетамини и екстази, показва международно проучване.

Класификацията на наркотиците в България е неадекватна спрямо реалните рискове от веществата. Това съобщи Рада Наследникова-Райчева, директор на програма за рехабилитация на зависими, вчера в Световния ден за борба с наркотиците. В България не е създадена система за лечение и рехабилитация в общността, добави тя.

Легализиране на малките дози наркотици за лична употреба поискаха от няколко неправителствени организации. Те вече са внесли предложението си в парламента.

Това е наложително, необходимо е затворническият режим за хора, заловени с малки количества, да бъде заменен с програми за лечение и рехабилитация, заяви Юлия Георгиева от фондация "Инициатива за здраве".

В момента в затворите има около 2000 души, употребяващи наркотици. Това не са големи наркодилъри, голяма част от тези хора са вкарани в затвора за две цигари, обясни Юлия Георгиева. Тяхната месечна издръжка е около 500 лв., а лечението на наркозависимите възлиза на около 200 лв. за същия период, изчисли тя.

Същевременно 79,4% от хората смятат, че наркозависимите се нуждаят от терапия. Само 2,3% от запитаните смятат, че те са престъпници, показват резултатите от проучване. 82,7 на сто пък смятат, че наркозависимите, извършили леки престъпления, трябва да получат лечение.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).