Ученици от МГ Варна прославиха страната ни на Международна олимпиада по философия

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:53 / 02.06.2022
1540
От 26 до 29 май 2022 г. в Лисабон, Португалия, се проведе юбилейната 30-та Международна олимпиада по философия. Тя беше под егидата на президента на Република Португалия Марселу Рибелу си Соза.

България беше представена от Александра Савова от 12 клас и Ивайло Христов от 9 клас, и двамата ученици от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон", град Варна, с преподавател старши учителят по философия Палмира Дачева.

Александра спечели Сребърен медал, а Ивайло получи грамота Honourable mention, която се дава на ученици, постигнали висок резултат (над средния), но останали без медал.

В олимпиадата участваха над 100 ученици от 44 държави от цял свят, като бяха връчени 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала.

Александра е писала върху мисълта на китайския философ Лао Дзъ "Да познаваш другите е мъдрост; да познаваш себе си е проникновеност. Да победиш другите е власт, да победиш себе си е сила".

Ивайло е разсъждавал над мисълта на древногръцкия философ Хераклит "Въпреки, че Логосът е общ, мнозина живеят така, сякаш притежават собствена разумност".

За Александра това е второ участие в международната олимпиада, след като миналата година заслужи наградата Honourable mention - Словения 2021.

Важно допълнение е фактът, че за първи път България се представя единствено от ученици от едно и също училище, от един и същи преподавател, и двамата печелят награди. Ивайло е най-младият участник досега в олимпиадата от България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).