Търсят пари за Великденски бонус за пенсионерите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
12:50 / 01.03.2014
2623
Великденски добавки към пенсиите си може да получат най-бедните възрастни хора у нас. "Правят се разчети за великденски еднократни помощи към ниските пенсии", съобщи вчера лидерът на ДПС Лютви Местан след заседание на Централния съвет на партията. Новината потвърди и зам.-председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков от Коалиция за България. "Има идея за надбавки за хората с по-ниски пенсии, но все още се търсят пари", разясни той. Гьоков допълни, че няма все още взето окончателно такова решение, но усилено се работи по него и се търсят свободни средства от икономии от бюджета. Той не уточни какъв може да е размерът на добавката, нито за коя точно група пенсионери ще се отпусне. "Всичко ще зависи от това какви пари е възможно да се отделят", посочи Гьоков.

По Коледа кабинетът на Пламен Орешарски осигури 53.5 млн. лв. допълнителни средства, с които добавки бяха дадени на всички възрастни хора с пенсии до 251 лв. Управляващите се спряха на този праг, защото това е линията на бедност в страната. До 251 лв. пенсия у нас взимат почти половината от пенсионерите - близо един милион души.

По Великден бонус от 30 лв. ще получат и близо 280 хиляди бедни домакинства. Правителството вече гласува отпускането на 8.3 млн. лв. за тази социална помощ. От нея ще се възползват хората, които тази зима получават по 65 лв. месечно за отопление. Към тях се добавят още около 30 хиляди, на които им е било отказано енергийно подпомагане, защото доходите им надвишават с 10 лв. лимита.

След новината за добавките се появиха критики, че великденските помощи са "предизборен ход". Социалният министър Хасан Адемов обаче коментира, че правителството води последователна политика за подпомагане на най-уязвимите от кризата групи в обществото.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Бойко Борисов за ПП/ДБ: Аз няма да преговарям с тези хора повече
Делян Добрев за заплатите на борда на НЕК: Взимат по 5-6 хил. лв....
Главчев се отказва от заплата като министър, ще получава само 11 ...
Meteo Balkans с много лоша прогноза
Вирусите, от които да се пазим тази пролет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).