Томислав Дончев: ЕК за първи път ни отхвърля апликационна форма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
13:00 / 09.10.2013
3979
Европейската комисия спря два изключително ключови инфраструктурни проекта за България. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, бивш министър по еврофондовете в правителството на ГЕРБ. 

"Става дума за проекта за тунел под Шипка и обход на град Габрово - фаза 1, както и за София - Калотина Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път. С писмо от 4 октомври, ЕК уведомява Министерство на транспорта, че двете апликационни форми, подадени на 26 и 30 септември, се отхвърлят. Като конкретна причина за отхвърлянето на двете апликационни форми е посочено, че правителството не е изпълнило ангажимента си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения в проекти в ЖП сектора, ползвайки заемното споразумение с Европейската инвестиционна банка", посочи Дончев. 

По думите му тази новина не може да бъде обект на политическо злорадство, а може да буди само съжаление. 

"Проектите са на обща стойност над 131 милиона евро. Ситуацията е допълнително усложнена предвид факта, че и двата проекта вече се изпълняват. Ако въпросът не бъде уреден в следващите месеци, те ще трябва да бъдат платени с бюджетни пари", каза още той.

"Още по-сложна е ситуацията с тунела под връх Шипка и обхода на Габрово, защото това е единственият инфраструктурен проект, който е включен в договора за присъединяване на България към ЕС с краен срок за изграждане 2014 г.", обясни депутатът.

"Това са първите отхвърлени апликационни форми от страна на българското правителство от ЕК. Можем да гадаем какво е било качеството на изпратената документация в Брюксел. Редно е да зададем въпросът - това некомпетентност ли е или е нарочно саботиране на проектите? Трябва да получим отговори бързо. В следващите дни и седмици трябва да бъде направено необходимото да се уредят отношенията с Европейската инвестиционна банка, да се използват и малките възможности тези проекти да бъдат спасени.

Окончателното им проваляне означава не само липса на транспортна свързаност, не само факта, че няма да бъдат усвоени европейски пари, но и че вече започнати обекти трябва да се платят с пари от бюджета", подчерта Томислав Дончев.

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите
Доц. Мангъров обясни за "вируса на шамара"
Организират екскурзии за Роза Дамасцена
Иво Сиромахов: Ако смятате, че абитуриентите са прости, значи не ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).