Таня Петрова: Учител е голяма дума и велико понятие! Честит празник, колеги!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:46 / 05.10.2021
1881
По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври. Към настоящия момент тази дата се приема от над 100 държави. В България с решение на правителството датата е приета през 2006 г. 

Коментар по повод Деня на учителя публикува обичаният варненски преподавател и директор на ОУ "П. Р. Славейков" Таня Петрова: 

"Учителят полага любовта като основа на учението, любовта, която твори и създава световете, любовта, която осмисля живота и е живот.

Учителят ни свързва с мъдростта. Мъдростта е създала всички светове и ги е поставила в хармонично отношение и равновесие. Мъдростта е принцип, който носи знание.

Учителят ни призовава към истината, защото тя носи свобода и простор на всички нас.

Учител е голяма дума и велико понятие, при споменаването на което по-високо трябва да се издигне гръдта, да затрепти нещо вътре в нас. Учител е понятие, изпълнено с висш духовен смисъл; малцина са личностите, които с живота и с деянията си са заслужили признателността на поколенията, изразявана с признаването им за учители, за истински учители.

Учителят е духовен водач, над който не може да стои никой друг. "Учителю!" - така са се обръщали с благоговение към Питагор, Сократ, Платон, Аристотел, Конфуций, Буда, Христос. Малцина са ония велики мъже, които са изпълнили с най-съкровения духовен смисъл понятието учител. Първоучители на славянството са Кирил и Методий.

С "Учителю!" са се обръщали към своите най-велики люде признателни поколения, племена, народи и дори човечеството като цяло. Авторитетът на тези учители е свещен - а това са духовни пастири, герои на вечния дух, апостоли на мисълта и словото, първостроители на учения и духовност.

Всеки от нас помни свои учители-водители в безкрайните пространства на неговия дух.

И аз съм учител.

Честит празник, колеги!", написа Таня Петрова.

Varna24.bg пожелава крепко здраве и вдъхновение на всички учители, отдали се на мисията да даряват с любов и възпитават децата ни! Поклон пред светлото им дело!

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).