Стана ясно какво ще прави България с разрушеното си посолство в Гана

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:25 / 17.03.2022
807
България си връща посолството в Гана, което беше незаконно разрушено. Имотът е съборен през 2017 г., става ясно от писмо, изпратено до медиите от Министерството на външните работи

Българското посолство в Абуджа е ресорно и кредитирано за Гана. Посланикът ни в Нигерия Янко Йорданов обясни, че след повече на 30-годишен период на интензивно развиване на отношенията между България и Гана през 2011 г. българското правителство решава временно да закрие българското посолство в Акра.

"Оттам нататък започват и проблемите, които винаги са съществували по отношение на претенции на бившите собственици на земята към българското посолство. При прякото физическо отсъствие на България в Акра недобросъвестни граждани са решили да вземат закона в техни ръце и незаконно да започнат да рушат българската сграда с тежка техника, придружавани от въоръжени служители“, добави той.

Посланикът ни в Нигерия добави, че на всички съдебни инстанции през годините България е била определяна като собственик от ганайския съд.

"Именно това е причината на фрустрацията на претендиращите за собственост ганайски граждани, които решават, че съдебните институции в Гана не могат да бъдат за тях легитимен източник на право. Това е резултат включително на отсъствието на ангажимент на Гана в определени ситуации да изпълнява задълженията си по Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, заяви още той.

Янко Йорданов има контакт с българската общност в Гана.

"За съжаление, когато посолството е в друга държава, възможността за бързи реакции са малко по лимитирани. Винаги сме правили всичко възможно да защитим българския интерес“, добави Йорданов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).