Спират продажбите на бензинови и дизелови автомобили

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:43 / 30.06.2022
12725
Съветът на ЕС по околна средна реши да се прекрати до 2035 г. продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа. Целта е да се намалят до нула емисиите на въглероден двуокис от сухопътния транспорт, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Предложението бе направено през юли 2021 г., а това решение ще означава фактическо спиране на продажбите на бензинови и дизелови автомобили и пълно преминаване към електрически превозни средства в Европейския съюз от 2035 г.

Мярката има за цел да спомогне за постигането на целите на континента в областта на климата, по-специално за въглеродна неутралност до 2050 г.

По искане на държави, сред които Германия и Италия, ЕС-27 се споразумя също така да обмисли възможността в бъдеще да се даде зелена светлина за използването на алтернативни технологии като синтетични горива или хибридни автомобили с възможност за включване в електрическата мрежа, ако те могат да осигурят пълно премахване на емисиите на парникови газове.

Министрите на околната среда, заседаващи в Люксембург, одобриха петгодишно удължаване на освобождаването от задълженията, свързани с емисиите на CO2, предоставено на така наречените "нишови" производители или тези, които произвеждат по-малко от 10 000 автомобила годишно, до края на 2035 г.

Клаузата, наричана понякога "поправката Ферари", ще бъде от полза най-вече за луксозните марки. Сега тези мерки трябва да бъдат договорени с членовете на Европейския парламент.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).