Социалните мрежи помагали на педофилите за подбора на уязвими деца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:59 / 08.06.2012
1506
Най-потърпевши от Интернет злоупотреби са децата от 10 до 13-годишна възраст. Това каза Георги Апостолов, координатор на Национален център за безопасен Интернет. Положителна тенденция е, че децата стават все по-умни и все по-внимателни в онлайн общуването. Един от примерите за това, е че през 2010 година през Интернет горещата линия са постъпили 17 сигнала за опити на педофили да влязат в контакт с непълнолетни, с цел сексуална злоупотреба. През 2011г. тези сигнали са спаднали на 7.

Наблюденията на специалистите показват, че все повече пада възрастта на децата, които активно ползват Интернет, а съответно това води до по-добра ориентация в онлайн пространството и отрано те започват да осъзнават как да защитят себе си. Лошата страна, е че това води до изработването на по-хитри подходи от педофилите.

Според интернационални проучвания на центровете за безопасен Интернет - старият тип «обработка на дете» е бил събиране на данни за детето, влизане в контакт с него чрез фалшива самоличност, обработка в продължение на дни и седмици, докато се стигне до етапа, в който детето е изнудвано и шантажирано. Сега тази процедура е сведена времево до часове. Информацията, която получават педофилите чрез социалните мрежи за бърз достъп до хиляди деца, им дава възможност и за бърз подбор на по-уязвимите и податливите. От гледна точка на предотвратяването и разследването на такива случаи работата е много затруднена.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ще ни изненада ли времето утре?
Много скоро ще можем да минаваме по нов скоростен път за гръцкото...
Парламентът отново ще заседава извънредно
Некоректна задача в НВО по математика възмути родители
Делян Пеевски от Хасково: Можем да направим още повече - да отвар...
Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).