Служители на пловдивския затвор протестират в София

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:48 / 07.06.2012
5842
На 10 юни (неделя) от 13.00 ч. пред Министерство на правосъдието и Министерство на финансите в София ще се проведе мирен протест на служители от ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", в който участие ще вземат и служители от затвора, следствения арест и пробационната служба в Пловдив.

Протестът ще се премине под мотото "Европа и за нас".

Воден от своята решимост да отстоява правата на служителите в Министерството на правосъдието и като намира системата на местата за лишаване от свобода за най-нереформираната в България, синдикатът на служителите в затворите в България започва серия от протестни действия.

Ако междувременно не бъде намерено решение на исканията на служителите и не се обърне внимание на многобройните им проблеми, поставяни неведнъж на вниманието на компетентните ръководители на всички нива, ще се потърси съдействие от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Росен Плевнелиев, еврокомисаря по правосъдие и вътрешен ред Сесилия Малмстрьом.

Възможно е да се премине към организиране и на други възможни, разрешени от закона действия като протест пред сградата на посолството на страната председателстваща ЕС - Кралство Дания в София, обявяване на гладна стачка от УС на синдиката и други.

Въпреки протестните действия, които по закон не могат да бъдат ефективни, служителите ще продължат да изпълняват стриктно служебните си задължения и няма да допуснат нарушаване на реда, съобщават организаторите от Синдиката на служителите в затворите в България.

Основната причина за протеста е неосъществения до момента диалог с министъра на правосъдието и министъра на финансите, с цел предоставяне на необходимите допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанието "лишаване от свобода", "пробация" и "задържане под стража" и за увеличаване на социалните плащания на служителите в ГД "Изтърпяване на наказанията" и ГД "Охрана", които не са индексирани повече от десет години.

Други причини за недоволството сред служителите са: липсата на ясна политика по отношение на наказателно-изпълнителните органи в последните две десетилетия; отсъствието на връзка между отпусканите от държавата средства за издръжка на системата и реално необходимите за нормалното й функциониране; незачитане на трудови и социални права на служителите; прояви на груб антисиндикализъм по места и незачитане свободата и правото на сдружаване; непрозрачност и непрецизност в кадровата политика по места; липса на прозрачни процедури на обществените поръчки за доставка на униформено облекло и обувки и други.

"Исканията ни са от социален и професионален характер, не са насочени срещу настоящото управление и нямат политически оттенък", уточняват организаторите.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).