След случая с Лора: И убитият на зебра виновен, ако не се е огледал

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
09:01 / 23.12.2016
4165
Пострадалият пешеходец на зебра също има вина за причинена катастрофа, ако не се е огледал. Абсурдното определение е записано в тълкувателно решение на Върховния касационен съд.

Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС трябваше да отговори на седем въпроса, поставени от главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Екатерина Захариева

Те се отнасяха до това абсолютно ли е правото на пешеходеца и носи ли и той вина освен шофьора и бяха отправени към ВКС заради противоречива съдебна практика в страната. 

Емблематичен за казуса бе случаят със загиналата на пешеходна пътека във Варна Лора, която бе убита от моторист. Водачът обаче получи по-ниска присъда точно защото магистратите приеха, че момичето е
съпричинител на катастрофата.

В тълкувателното си решение на ВКС от вчера е записано, че пешеходецът носи вина за причиняване на смърт или телесна повреда наравно с шофьора, когато е преминал през пешеходната пътека, но нарушавайки правилата и задълженията на пешеходеца, посочени в Закона за движение по пътищата. 

Там е казано, че преди да навлязат на платното за движение, пешеходците трябва да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост, да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане. 

Също така да не спират без необходимост на платното за движение, да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика, да не преминават през ограждения от парапети или вериги, да не навлизат внезапно на платното за движение, да не пресичат платното за движение при ограничена видимост, да извършват търговия и услуги на платното за движение. 

Пресичането на пешеходците на местата, регулирани със светофар, включително и на такива, предназначени специално за пешеходци, трябва да става съобразно вида на светлинните сигнали. На регулирано със светофар място правото на пешеходеца при пресичане на пътното платно е абсолютно и безусловно тогава, когато пресича на разрешен за него сигнал.

Налице е съпричиняване, ако пешеходецът не е спазил светлината на светофара, казва ВКС. Тогава водачите не са задължени да ги пропуснат. При пресичане на пътното платно извън определените за целта места правото на пешеходеца не е абсолютно.


Източник: Монитор

Виж коментарите (15)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).