Симптомите при отравяне от гъби като при грип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:14 / 04.06.2012
44001
Мерак за вкусна храна без пари прати шест жени, трима мъже и 15-годишно момче в лечебни звена в София, Плевен и Варна. Пишман гъбарите се втурнаха да събират вкусното мезе, което избуя заради напоителните дъждове край пътечки и поляни.

В момента най-често се среща ливадна печурка и кладници, обяснява д-р Иван Маринов от Клиниката по токсикология на "Пирогов". Дивата ядлива печурка, наричана още анасонлийка, има най-опасния двойник в света - зелената мухоморка, обясни специалистът. Дори и парченце от злата гъба е достатъчно, за да блокира работата на черния дроб, а оттам и на други органи и системи. Останалите опасни дубльори са червената мухоморка и пантерката, но при тях има шанс за спасение, ако своевременно се вземат мерки.

Всяка дива гъба има двойник, предупреждава д-р Маринов. Манатарката, известна още като меча гъба, пък може лесно да се сбърка с дяволската, а пачият крак - с опасната миризливка. Гъбеното царство е толкова разнообразно, че винаги има риск човек да се заблуди, подчертава токсикологът. Малката сърнелка и белият вариант на зелената мухоморка са като сестри. По думите му, особено опасни са наглед безобидните челядинки. Те и без това са дребни, а когато се берат току-що поникнали, често не се виждат отличителните им белези, отбелязва токсикологът. И допълва, че малките кафяви къщички имат два много отровни двойника от рода Clitocybe. Коварното на болшинството от двойниците е, че вкусът им е досущ като на ядливия родственик. Това твърдят хора, по чудо отървали кожата след угощение с отровни мухоморки. Опасните гъби съдържат фалотоксини и аматоксини, които разрушават черния дроб.

Първите симптоми за отравяне са повръщане, разстройство, режещи болки в корема и общо неразположение. Някои обаче решават, че са настинали и, вместо да потърсят лекарска помощ, пият аспирин и чай. Коварното е, че в повечето случаи тялото подава първите по-сериозни сигнали след 6-8 часа, а понякога и след ден - два. Късната диагноза е лоша прогноза, защото с всеки изминат час разрушителната сила на отровните вещества расте. Обикновено инцидентите стават през уикенда и хората отлагат да потърсят лекарска помощ, изтъква д-р Маринов. Когато съчетават гъбеното ястие с алкохол, има две опасности. Първата е, че отравянето може да сбърка с препиване.

Втората е, че алкохолът още повече раздразва стомаха, който и без това е натоварен от трудно смилаемите гъби, дори и да са ядливи. Пресен пример са четири баби от Елинпелинско, които бяха приети в "Пирогов" с режещи стомашни болки, разстройство и виене на свят след стабилна почерпка с диви гъби. За капак си пийнали обилно ракия и вино, не може да се начуди д-р Маринов. Той обяснява, че повръщане и стомашни болки могат да предизвикат и култивирани гъби, които са приготвени преди ден-два и са престояли в хладилника.
Причината е, че отделят летливи редуциращи вещества. Ядливите диворастящи гъби пък могат да се превърнат в отрова, когато растат на замърсена почва, съдържаща тежки метали, пестициди и др. Причината е, че гъбите са като пречиствателна станция - приемат всички отрови в себе си.
Първото нещо, което лекарите правят в такива случаи, е стомашната промивка. След това прикачат към пациента "изкуствен бъбрек" - устройство, което има специален филтър за прочистване на кръвта. Чрез системи пък се преливат специални водно-солеви разтвори, антидот (противоотрова) и комбинация от медикаменти и скъпи биопродукти, които протектират черния дроб.

Най-често заклети гъбари пълнят токсикологията, клати глава д-р Маринов. И си спомня, че най-големият им познавач в Габрово си отишъл преждевременно именно от отровни гъби. Има едно сигурно нещо и то е - че нито един токсиколог не яде диворастящи гъби. Познайте защо.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).