С до 3 кг олекнаха ученическите раници на хлапетата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:58 / 24.07.2012
2548
С 2-3 килограма олекнаха ученическите раници на хлапетата от началния курс през изтеклата учебна година. Повече от половината от школата в страната взеха строги мерки, за да намалят теглото на ученическите чанти. Втори комплект учебници и шкафчета, в които да се съхраняват книжата, облекчиха товара от гърбовете на учениците от общо 1486 школа в страната.

Такъв е броят на учебните заведения, които се включиха в кампанията "На училище без тежест" през миналата учебна година, отчетоха от просветното ведомство".

"При отчитане на резултатите за олекотяване на ученическите раници може да се обобщи, че училищата в страната са проявили толерантност към здравето на децата и са допринесли за популяризиране на кампанията", коментираха експертите от образователното министерство.

1346 школа са осигурили втори комплект с учебни помагала на учениците си.

Така малчуганите от началния курс са се упражнявали в клас по старите, но годни за употреба учебници. Резервните книги остават в училището, като се съхраняват в библиотеките или в шкафчета.

697 от школата в страната са оборудвали класните си стаи с шкафчета, в които стоят тежките книжа.

С най-лек товар на гърба си са били първолаците и второкласниците, които са по цял ден в клас. В училищата, в които се провежда целодневно обучение, раниците на учениците са оставали в класните стаи, отчетоха още от просветното ведомство.

Училищата, които не са разполагали с втори комплект учебници, също са намерили решение. Така например учителите от ОУ "Виделина" в общ. Лозница са сканирали втори комплект учебници за своите осмокласници.

В пловдивското ОУ "Г. Бенковски" пък е организирана изложба с карикатури по темата за тежките раници. Сред учениците била проведена анкета на тема "Вещите, без които мога".

Кампанията "На училище без тежест" стартира миналото лято и е по инициатива на сдружението "Настоящи и бъдещи майки" съвместно с просветното министерство. Според здравните стандарти децата не трябва да носят раници, които са по-тежки от 10 - 15% от теглото им.

Ето защо от организацията препоръчаха въвеждане на норми за тежестта на учебниците, помагалата и раниците. Те настояват още да се разработят програми за създаване на навици за правилно стоене на чина.

Според проучване на просветното министерство съществуват празни раници с тежест от 2,5 кг, която сама по себе си е опасна за детето. Затова родителите трябва много добре да подбират материята на раницата, която купуват за децата си, както и да следят дали хлапетата им не носят излишни учебни пособия, които ненужно увеличават теглото на гърба им.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).