Руският патриарх Кирил днес идва в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
07:15 / 28.04.2012
3007
Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил ще гостува в Пловдив днес, 28 април 2012 г. Негово Светейшество пристига на т.нар. в църковната традиция канонично мирно посещение - т.е. като новоизбран патриарх посещава другите поместни автокефални църкви. Визитата му по протокол е при Негово Светейшество Българския патриарх Максим и първите управляващи хора в държавата. Веднага след това Руският патриарх Кирил ще гостува на Пловдивския митрополит Николай. Ще го доведе лично Негово Светейшество Българският патриарх Максим.

За първи път в историята главите на Руската и Българската православни църкви идват заедно в Пловдив.

Първойерарсите ще отслужат тържествен молебен за благословение на българския народ, за здраве и благоуспяване на освещения клир и христолюбивото паство на Пловдивска епархия.

Богослужението ще бъде в митрополитския храм "Света Марина" пред частицата от Светия кръст Господен от манастира "Кръстова гора" и чудотворния образ на Божията майка - Света Богородица-Златна ябълка - две уникални светини в Пловдивска епархия. От певниците богослужението ще украсяват с песнопенията си певците от митрополитския хор "Свети апостол Ерм" и гостите от Русия - хор "Анастасис". Деца от неделните училища към пловдивските храмове ще поздравят владиците с бели рози. Молебенът в Пловдив ще бъде отслужен на църковно-славянски език.

След богослужението песнопенията ще прелеят във фолклор - за празника в Пловдив пристига ансамбълът от Смолян "101 каба гайди" с ръководител Костадин Илчев.

На тържеството са поканени всички български митрополити и епископи на БПЦ.

Визитата на Руския патриарх Кирил на 28 април т.г. ще бъде поредното доказателство за силата на православието в Пловдив. Духовници и миряни от деветте духовни околии на Пловдивска епархия ще дойдат, за да участват молитвено в богослужението на светейшите патриарси. Традицията от пет години насам е на големите празници най-ревностните епархиоти да се срещат и обединяват духовно в обща молитва в пловдивския митрополитски храм.

Пловдив пази вярата, брани духовната връзка на славянството и православието с почитта си към двамата братя свети свети Кирил и Методий. Пловдив е градът, където се е провело първото официално честване на светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий - на 11 май 1858 г., който впоследствие става национален празник на славянската писменост и култура. Това дело е инициирано от първите руски консули Найден Геров и Алексей Церетелев, и подкрепено от интелектуалци, политически и духовни лидери на нацията. И се провежда в архиерейското училище "Свети свети Кирил и Методий" в Пловдив. А след това е имало тържествена служба в църквата "Света Богородица", в края на която учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е стимул и се превръща в символ на бъдещата независимост. Патриарх Кирил особено тачи равноапостолните братя. В интервю за канал Россия преди две година Негово Светейшество казва:

"Православната Църква е съхранила в своята история, в своите Предания забележителните имена на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. В известен смисъл ние сме Църква на Кирил и Методий".


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Доц. Мангъров обясни за "вируса на шамара"
Иво Сиромахов: Ако смятате, че абитуриентите са прости, значи не ...
Арестуваха шофьора, блъснал друг водач на главен път
Измамите, за които да внимаваме при плащане онлайн
Повече от 40 минути реанимирали 5-годишното дете
Черно море е застрашено заради проект?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).