Руският дипломат, обявен за персона нон грата, трябва да напусне България до 5 май

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:13 / 29.04.2021
1780
Руският дипломат, обявен от външното ни министерство за персона нон грата, трябва да напусне страната до 5 май, съобщава ТАСС, като цитира посланика на Русия в България – Елеонора Митрофанова.

"Днес руското посолство получи дипломатическа нота, в която се съобщава за обявяването на един от нашите дипломати, който междудругото пристигна на работа в София само преди три месеца, за персона нон грата. Той ще трябва да напусне България след великденските празници – до 5 май“, е обявила Митрофанова.

Посолството на Русия в България е готово да помогне на българските правоохранителни органи с установяването на контакти с руските им колеги, е казала още посланикът в коментар за проведената среща между нея и вицепремиерът и министър на външните работи на България – Екатерина Захариева.

"Акцентът на разговора със Захариева бяха последните събития, предварителните резултати от разследването на събитията на българските оръжейни заводи в периода между 2011 и 2020 г. и обвиненията, които прокуратурата на България повдигна на шест граждани на Русия. Външният министър на България заяви готовността на българските правоохранителни органи да сътрудничат с руските специалисти. Ние обещахме да им помогнем да установят контакт с тях, както и в провеждането на необходимите консултации“, е пояснила Митрофанова, цитирана от руската агенция.

И още тя е заявила, че политическото напрежение между България и Русия не създава благоприятни условия за сътрудничество, в това число и в сферата на туризма.

Виж коментарите (0)

Още по темата (195):
02.03.2024 Грозев: Още българи ще бъдат арестувани заради шпионаж в полза на Русия
27.02.2024 Задържаха български бизнесмен заради съмнения, че е руски шпионин
26.02.2024 ДАНС блокира достъпа на двама руски шпиони до България
14.02.2024 Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
08.02.2024 Съдът пусна антимафиотa, обвинен в шпионаж за Русия 
08.02.2024 Решават съдбата на задържания за шпионаж служител на ГДБОП
Още новини от Национални новини:
Проф. Кантарджиев: Ако детето е било в контакт със заразен с кокл...
Фермер: Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечни...
Експерт: Не бързайте със смяната на зимните гуми
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).