Русия: Писмеността дойде при нас от македонска земя. Джамбазки: Засрамете се, позорна фалшификация

Автор: Гено Петров
Коментари (7)
09:34 / 25.05.2021
6379
Днес (б.р. - вчера) в Русия е свещен ден, Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас именно от македонските земи. Това написаха като поздрав в "Туитър" към Северна Македония от руското посолство в Скопие, като се твърди, че думите са лично на руския президент Владимир Путин.

"Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като национален празник", пише още в приветствието.

Публикацията в социалната мрежа предизвика полюсни реакции - от благодарност към "братския руски народ", през нападки към Москва до обидни коментари за българите.

Остра позиция зае и българският евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, който определи твърденията като лъжа.

"Ето това в една от най-позорните Ви фалшификации. И най-жалката. Писмеността и православието са пренесени в днешна Русия от България. И това е факт. "Македонската" азбука е създадена заедно с македонската нация в Москва през 1945та година. А лъжите са истински позор. Засрамете се", написа Джамбазки в отговор на публикацията на руското посолство в Северна Македония.

През 2017 г. руският държавен глава зае същата позиция. Тогава Путин беше заявил по време на срещата си с тогавашния македонски президент Георги Иванов в Москва, че славянската писменост идва в Русия от македонската земя.

На страницата на руските дипломати в "Туитър" последва и втора публикация: "Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя, се казва в втора публикация на руското посолство в РС Македония".

Темата за произхода на славянската писменост беше коментирана по време на заседанията на Съвместната комисия между България и Северна Македония. До консенсус не се стигна.

Виж коментарите (7)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).