Пускат напомпаните пилета на промоция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
11:27 / 26.01.2013
2399
Промоции на пилешко се очакват в търговските вериги през дадения един месец гратисен период, за да се реализира продукцията с повече вода от разрешеното, доставена преди влизане в сила на Наредба 32, каза д-р Венцеслава Тасева, зам.-директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

С наредбата се ограничава количеството вода в пилешкото месо. След влизането й в сила всички производители в България ще трябва да спазват изискването за до 4,3% вода в птичето месо. БАБХ започва вземане на проби, за да установи, че всички изисквания се спазват.

Санкциите при нарушения от страна на производителите е 10 000 лева при първо нарушение. При повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Глобата за търговците е по-ниска - 5000 лв.

"Търговските вериги са категорични, че 1 месец е достатъчно време, в което те ще могат да се справят и хората ще имат потребителския си избор - дали да купят от това птиче месо, което ще бъде обект на промоции и ще бъде с намалени цени, или да купят от останалото, което вече се произвежда според изискванията на наредбата", каза Тасева.

Ако след изтичането на този месец все още има налични, нереализирани количества, в което се съмняваме, тъй като веригите ще направят промоционалните си отстъпки в цената, но ако все пак има такава храна, тя или щя бъде унищожена в екарисаж, или ще бъде дарена на Хранителната банка каза д-р Венцеслава Тасева.

Не очакваме да се вдигне цената на пилешкото месо заради спазването на Наредба 32 за количеството вода в птичето месо, каза д-р Тасева.

Тя подчерта, че е важно потребителите да знаят, че със спазването на наредбата те ще си купуват месо, а досега са купували месо, което съдържа в себе си 20 - 30% вода.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
До 2026 г. изплащат пенсиите чрез пощите, предлагат да се удължи ...
Българин е похарчил 2 600 лева за бургери
Борисов: Cрамота e да съм на един плакат с Денков
Подробности за инцидента на Централна гара в София 
Царуването на парите в брой е към своя край, скоро ще бъдат помет...
Запомнете тези четири дати през юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).