Протести за увеличение на майчинските и детските надбавки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:08 / 21.10.2012
2490
Утре ще се проведе протест на майки с искане за увеличение на майчинските и детските надбавки. Той е насрочен от 12 до 16 ч. По план в София ще се състои пред Народното събрание. Очаква се недоволството, което отново се организира в социалните мрежи, да се прояви и в Пловдив, Бургас, Плевен, Сливен, Шумен, Разград, Стара Загора. 

Според публикациите в социалните мрежи майките настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, както и за увеличение на детските надбавки. Те трябва да се получават от всички деца, без значение от доходите на член от семейство, призовават родители. Те искат още облекчени кредитни условия за семействата с деца до 18 години, повече места в яслите и градините, промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на майките с рожби под 8 години за гъвкаво работно време. 

В списъка с искания е включено и семейното подоходно облагане. Решени да привлекат общественото внимание върху проблемите на младите семейства, родители раздават съвети от трибуната на социалните мрежи относно медийните изяви на протестиращите. Като непрепоръчително се посочва обвързването на темата с придобивките на ромските малцинства или с несгодите на пенсионерите. Наред с призивите да не се допуска каквото и да било етническо напрежение и противопоставяне на поколенията, прозорливи граждани предупреждават да се "избягват емоционални изблици и обвинения към други социални групи, към медии и т.н.".

Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години в настоящия момент е под новия праг на бедността и под минималната работна заплата. Да не забравяме, че с тези 240 лв. майката трябва да задоволи и собствените си месечни потребности, както и тези на по-голямото си дете, припомнят родителите. Те са възмутени и от държавната политика по отношение на детските надбавки. Всички български деца трябва да имат право на тях, категорични са семействата.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).