Промени в закона ще борят скрития картел между търговските вериги

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:56 / 04.06.2012
2246
В рамките на един месец Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще внесе в Министерския съвет предложение за промени в Закона за защита на конкуренцията във връзка със скрития картел между търговските вериги в страната. Това обяви министър Делян Добрев на среща с членове на Съюза "Произведено в България". Той обаче не коментира конкретно предложенията за текстове в закона.

Ние трябва да гарантираме, включително със законодателни промени пазарната среда и конкуренцията, без да изпадаме в крайности, които да регламентират прекалено дълбоко този сектор, защото сме в пазарна икономика, каза на срещата с бизнеса министърът.

Председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов заяви, че търговските вериги у нас изстискват докрай производителите и не допускат до рафтовете си малките и средни производители.

Всичко това води до ситуацията, при която у нас внасяме 70% от хранителните си продукти отвън, което е срамно и недопустимо положение за страна, която може да изхранва половин Европа, каза Луканов.

Той обясни, че банките не кредитират, но има ОП "Конкурентоспособност", която е интересна за малкия и средния бизнес.

От организацията предлагат на правителството създаването на тържища и пазари като алтернатива на големите търговски вериги, както и промени в Закона за защита на конкуренцията, за да бъде защитен малкият и среден бизнес. В сектора вече имало масови фалити.

Търговските вериги регистрират свръхпечалба, а нашите производители губят, фалират и остават без работа, посочи членът на ръководството на съюза Кънчо Стойчев.

Веригите не искат закон, който да регулира тази сфера, макар че техните доставчици силно настояват за това, подкрепи колегите си от "Произведено в България" представителят на бизнеса Кирил Вътев.

Министър Делян Добрев заяви още, че министерството ще подпише споразумение със съюза за инициативата "Произведено в България".

Темите са добре подбрани на този форум, защото вярваме, че точно малкият и среден бизнес трябва да има сигурност у нас. Ние трябва да гарантираме и законово пазарната среда и конкуренцията, които да дават защита на малките и средни производители у нас, коментира Добрев.

Източник: bTV


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Нови ремонти на АМ "Тракия"
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).