Проф. Топалов: Тотална изолация, не допускат български бизнес в Северна Македония

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:34 / 11.11.2020
12041
Няма външен натиск върху България за решаване на конфликта със Северна Македония. Това заяви проф. Кирил Топалов, който е член на съвместната комисия между двете държави. Той обясни, че такава информация се е появила в македонските медии с цел да се покаже на гражданите на западната ни съседка, че тяхното правителство не се е примирило и се водят разговори с България на европейско ниво. 

Напрежение между София и Скопие се появи, след като страната ни блокира преговорната рамката на Северна Македония за членство в Евросъюза заради продължаващите твърдения на властите в Скопие, че "пазят" македонската идентичност от България. По думите му не е ясно какво са си казали премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев на срещата вчера.

"Все още старите тоталитарни, Титови рефлекси и методи на действие са 101% запазени. Тази държава не е направила и крачка напред през тези 30 г. след рухването на Югославия, за да покаже, че се е демократизирала и че има добросъседски намерения към държавите, с които гранчи", коментира проф. Топалов по БТВ.

Според него в македонските медии постоянно циркулира антибългарска риторика. Проф. Топалов заяви, че многократно страната ни е поставяла въпроса за модернизиране на пътната инфраструктура със Северна Македония.

"Северна Македония има магистрали към Албания, Гърция и Сърбия, но към България държи един път от 50-е години. Очевидно не желае да има контакти. Нито един инфраструктурен проект няма, с който Република Северна Македония да кандидатства в ЕС. Не допускат българския бизнес там, тотална изолация", уточни Топалов.

Той опроверга твърдения, че България блокира пътя на Северна Македония към ЕС заради Русия и добави, че е важно да има предвид какви партньори ще има утре страната ни в Съюза. Проф. Топалов посочи, че ако казусът с македонското малцинство не се реши сега, то утре ще създаде огромни проблеми за страната ни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).